Да не съм многословен ще се огранича само с един въпрос пък вие ако може да сте по-изчерпателни ще съм ви благодарен.
Ако дам 300лв да си купя тази джаджа и ако си плащам 300-та лева всяка година за абонамент, това ще ми гарантира ли, че ако ви пратят от централата им СМС и ИМЕЙЛ то вие ще дойдете на посочените координати да ми спасите задника???
Въпросът естествено е към ПСС.
Спот тракер и има ли той почва у нас?????
Спот тракер и има ли той почва у нас?????
Последна промяна от zcezbpm на чет ное 03, 2016 5:16 am, променено общо 1 път.
Re: Спот тракер и има ли той почва у нас?????
Така, като гледам нещата изникват следните въпроси:
1.бутон за 911/112: Услугата няма тестов режим - ако активирате функцията SOS 9-1-1, центъра за помощ при бедствия ще я обработи като реална бедствена ситуация. За Европа и България сигнала се препраща към системата 112. - Въпросът е, нашето 112, дали ще може да разчете, че се намираш в планина и трябва да прати ПСС, а не полиция, да речем.
2. бутонът за искане на помощ - тук може да видиш, дали смс-ът, който ще се прати може да се персонализира - може да пише: Моля за помощ, в планината съм и не мога да звънна. Координатите ми са прикачени.
Друг вариант е на свой близък да пращаш съобщението и той да звъни на 112 или на ПСС - това е може би най-добрия вариант, защото той ще може да обясни каква е ситуацията, а не хората от службата да се чудят кой си, на колко години, в каква физическа форма, дали има фактори, които налагат специална екипировка(дали си диабетик, астматик или имаш друго състояние, за което трябват медикаменти).
1.бутон за 911/112: Услугата няма тестов режим - ако активирате функцията SOS 9-1-1, центъра за помощ при бедствия ще я обработи като реална бедствена ситуация. За Европа и България сигнала се препраща към системата 112. - Въпросът е, нашето 112, дали ще може да разчете, че се намираш в планина и трябва да прати ПСС, а не полиция, да речем.
2. бутонът за искане на помощ - тук може да видиш, дали смс-ът, който ще се прати може да се персонализира - може да пише: Моля за помощ, в планината съм и не мога да звънна. Координатите ми са прикачени.
Друг вариант е на свой близък да пращаш съобщението и той да звъни на 112 или на ПСС - това е може би най-добрия вариант, защото той ще може да обясни каква е ситуацията, а не хората от службата да се чудят кой си, на колко години, в каква физическа форма, дали има фактори, които налагат специална екипировка(дали си диабетик, астматик или имаш друго състояние, за което трябват медикаменти).
Честно казано за пръв път разбирам за съществуването на тази система и от един диагонален прочи разбирам огромното и преимущество ако се запилееш в северноамериканската пустуш, където гъстотата на населението е по-малко от един човек на 100 кв/км. Не съм чувал в България някой да я използва, което е обяснимо най-вече с високата и цена. Като някаква алтернатива на подобни решение идва нашето приложение за мобилни устройства, което ви свързва директно с Централния денонощен пост на ПСС:
https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.vmobile.pss
https://itunes.apple.com/bg/app/pss/id1012299957?mt=8
Приложението работи достатъчно ефикасно и безплатно
Коцаев написа:Честно казано за пръв път разбирам за съществуването на тази система и от един диагонален прочи разбирам огромното и преимущество ако се запилееш в северноамериканската пустуш, където гъстотата на населението е по-малко от един човек на 100 кв/км. Не съм чувал в България някой да я използва, което е обяснимо най-вече с високата и цена. Като някаква алтернатива на подобни решение идва нашето приложение за мобилни устройства, което ви свързва директно с Централния денонощен пост на ПСС:
Отзад напред ще отговоря:
Приложението на ПСС за Андроид се нуждае от обхват на мобилен оператор, а във високите части на Рила тези места се броят на пръстите на едната ми ръка. Тази зима успях да мина от Белмекен до Дупница по билото и примерно до х.Мальовица имаше само две места по пътеката с обхват. То лошото не пита кога да дойде и къде точно.
За мен не е достатъчно ефективен и сигурен този начин с телефона. Бих казал, че си е чист късмет да попадне човек на място откъдето може да прати смс във високите части на планината.Да не говорим, че съм с Уиндоус, а за него приложение няма.
В този ред на мисли не би ли могла ПСС да се задейства и да направи нещо по въпроса, така че тези съобщения които сателитния спот тракер изпраща до центъра, а той от своя страна виждайки координатите изпраща съобщение до спасителните служби на съответната държава в случая до 112, да пристигат тези съобщения в ПСС и оттам да реагират на тях? В крайна сметка единствено един инструктаж на служителките на 112 е необходим, за да са запознати със съответния начин на работа на тази централа и да не трият смс-ите и да не пращат например пожарната да оказва помощ, а като видят координатите които излизат директно на гугъл мапс да се сещат, че е в планина и да звънят на ПСС. Предполагам доста законови врътки ще има, за да се задвижи това в България, но ефекта ще е огромен.
Макар и да използва също като андроидското приложение смс-а, то за разлика от телефоните за сателитните СПОТ тракери няма празно място освен ако човек не се е наврял в някоя дупка, така че сравнение между двете що се отнася за ефективността и дума не може да става.
И аз не бях чувал да се ползва тук, но скоро попаднах в един форум за офроуд и там изглежда доста хора я ползват и то от 5-6 години насам главно тази функция с която на предварително зададените в акаунта на човека номера които ги има в центарлата на близки хора им се пращат координатите . Това е когато ситуацията не е животозастрашяваща и приятелите могат да дойдат да помогнат, тоест няма нужда от специализирани служби.Бутоните за двата вида помощ са различни.
Проблемът който се е получил обаче при тези съобщения които се пращат от централата към номерата на близките е че някои не достигат до тях, а причината е че мобилните оператори имат някакъв спам филтър.
Това е темата в офроуд форума. http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=80408
В крайна сметка както и предполагах се получава, че в момента специализираните служби в България не само няма да се задействат,а дори няма да получат тези съобщения, а смс-а до близките заедно с координатите има вероятност спам филтъра на мобилните оператори да го изтрие.Това засега се е получило само при Мтел, но вероятно и при другите го има този проблем.
Цената е висока, но не чак толкова. Двеста лв за апарата и всяка година по двеста лв за абонамент. Хората пръскат по 2000лв за телефони и за какви ли не глупости щот са модерни, та вероятно ще дадат и двеста лева за годината за абонамент. Скъпо или не е добре това да го има и в България. Не върви все да сме страна от третия свят.
В този ред на мисли не би ли могла ПСС да се задейства и да направи нещо по въпроса, така че тези съобщения които сателитния спот тракер изпраща до центъра, а той от своя страна виждайки координатите изпраща съобщение до спасителните служби на съответната държава в случая до 112, да пристигат тези съобщения в ПСС и оттам да реагират на тях?
Прав си, че ПСС може проучи възможносста тази услуга да стане адекватна и в България. Уверявам те, че изживяваме времена на положителни промени и всяка свежа идея е добре дошла . Колкото до мобилното приложение, определено го има недостатъка с необходимостта от мобилна мрежа. За нас остава удобството, че огромната част от хората в планината посещават райони "в обхват". За това в предишния си пост споменах, че то представлява "някаква алтернатива"
Spot би трябвало да работи,те получават сигнала и се обаждат на местната служба. (Спасяванеро е от частна фирма GEOS ,Има и застраховка,биха ви покрили и разходи,например частно търсене и спасяване в която и да е държава)
Уж трябва да имат преводачи за да могат да се разберат с всяка служба.
Има недостатък който се е появявал в някои случаи,ползва GPS за позициониране и системата на Globalstar за комуникация ,има случаи когато не може да намери къде и изпраща само сигнал за бедствие,но не знаят от къде е.
Лично аз бих си взел Delorme Inreach,ползва Iridium и може да получава съобщения. Спасителната услуга е също през GEOS
И черешката на тортата според мен Cospas- Sarsat международна спасителна система която ползва три вида сателити за търсене:
Геостационарни 4-5 броя(над Европа има тройно покритие мисля ,обхвата е от 70 градуса север до 70 градуса юг),недостатъка е че трябва да имате видимост към екватора мисля че за нас е около 43 градуса.нямат възможност за доплерови изчисления и разчитат и получени координати.
В ниска земна орбита ,около 6 сателита ,обхвата има е около 5000 км мисля по спомен,около половин европа наведнъж. Нямат нужда от GPS , докато минават над вас използват разликата в сигнала за определяне на местоположение дори да не получават координати.
Сателити в средна земна орбита може би около 30 (Galileo,GPS,GLONASS) , имат видимост почти колкото геостационарните и се местят,което им дава възможност за доплерови изчисления ако не получат координати. В европа има три земни станции които я покриват добре,но не се ползва още системата. В австралия и нова зевландия е първата официално активна система ,Австралия има най голямо количество радио маяци на човек от населението,и понеже е на юг доста често са разчитяли само на сателити в ниска орбита а те може да се забавят 2 часа ,и са бързали да си направят модерна система. Новозеландската и австралийската система се припокриват .
Ако имате въпроси питайте,доста съм научил мисля
Уж трябва да имат преводачи за да могат да се разберат с всяка служба.
Има недостатък който се е появявал в някои случаи,ползва GPS за позициониране и системата на Globalstar за комуникация ,има случаи когато не може да намери къде и изпраща само сигнал за бедствие,но не знаят от къде е.
Лично аз бих си взел Delorme Inreach,ползва Iridium и може да получава съобщения. Спасителната услуга е също през GEOS
И черешката на тортата според мен Cospas- Sarsat международна спасителна система която ползва три вида сателити за търсене:
Геостационарни 4-5 броя(над Европа има тройно покритие мисля ,обхвата е от 70 градуса север до 70 градуса юг),недостатъка е че трябва да имате видимост към екватора мисля че за нас е около 43 градуса.нямат възможност за доплерови изчисления и разчитат и получени координати.
В ниска земна орбита ,около 6 сателита ,обхвата има е около 5000 км мисля по спомен,около половин европа наведнъж. Нямат нужда от GPS , докато минават над вас използват разликата в сигнала за определяне на местоположение дори да не получават координати.
Сателити в средна земна орбита може би около 30 (Galileo,GPS,GLONASS) , имат видимост почти колкото геостационарните и се местят,което им дава възможност за доплерови изчисления ако не получат координати. В европа има три земни станции които я покриват добре,но не се ползва още системата. В австралия и нова зевландия е първата официално активна система ,Австралия има най голямо количество радио маяци на човек от населението,и понеже е на юг доста често са разчитяли само на сателити в ниска орбита а те може да се забавят 2 часа ,и са бързали да си направят модерна система. Новозеландската и австралийската система се припокриват .
todop написа:Spot би трябвало да работи,те получават сигнала и се обаждат на местната служба. (Спасяванеро е от частна фирма GEOS ,Има и застраховка,биха ви покрили и разходи,например частно търсене и спасяване в която и да е държава)
Уж трябва да имат преводачи за да могат да се разберат с всяка служба......................
Тодоре, прочете ли предходните коментари? Това в България НЕ работи на дадения момент. Праща се имейл до службите и едва ли имат армия от преводачи. В България спасяване с имейл не се прави, да не говорим, че няма да има кой да го прочете.
Сигнала стига до аварийния център в америка и те се обаждат на службите в България,или което и да е място , и казват има инцидент еди къде си,особенно ако омаш опцията застраховка(там биха наели техен хеликоптер да те търсят даже държавата да няма спасителна система)
Но аз си предпочитам PLB-то сигнала го пращат от най близката приемна станция до спасителния център във Варна .
Но аз си предпочитам PLB-то сигнала го пращат от най близката приемна станция до спасителния център във Варна .
Освен всичко казано до тук трябва да се има предвид, че Спот тракера има два СОС бутона - единия активира СОС сигнала в централата им в щатите, но другия е Помощ от приятел, където може да се програмира ГСМ номер в Централния Денонощен Пост(ЦДП) на ПСС или номер на роднина или приятел, които да пре-предадът сигнала до службата. Изниква обаче въпросът как да се предпазим от злонамерена активация на СОС сигнал, понеже устройството е с еднопосочна информация Пострадал-Спасител. Принципно и на този проблем може да се намери решение, но е малко по-сложно. Примерно при сключване на договор със СПОТ оператора да се прави и паралелна регистрация в ПСС с ГСМ-номер по който да се установява истинноста на сигнала....или пък има и други начини, но трябва внимателно да се обмислят. Всичко това разбира се има смисъл да се коментира само при появата на реални собственици на такива устройства.
Нямам спот,но имам ACR Resqlink+ ,бих го дал на някого да натисне копчето ако подпишем едно просто договорче че аз нямам нищо общо.
Върни се в “ПСС - Въпроси и Отговори”