Спот тракер и има ли той почва у нас?????

zcezbpm
Мнения: 74
Регистриран на: съб дек 12, 2015 11:47 am

Спот тракер и има ли той почва у нас?????

Мнениеот zcezbpm » нед юни 05, 2016 12:47 pm

Да не съм многословен ще се огранича само с един въпрос пък вие ако може да сте по-изчерпателни ще съм ви благодарен. :)
Ако дам 300лв да си купя тази джаджа и ако си плащам 300-та лева всяка година за абонамент, това ще ми гарантира ли, че ако ви пратят от централата им СМС и ИМЕЙЛ то вие ще дойдете на посочените координати да ми спасите задника???
Въпросът естествено е към ПСС.
Последна промяна от zcezbpm на чет ное 03, 2016 5:16 am, променено общо 1 път.

djogobg
Мнения: 18
Регистриран на: пет дек 11, 2015 5:45 pm

Re: Спот тракер и има ли той почва у нас?????

Мнениеот djogobg » пон юни 06, 2016 10:06 am

Така, като гледам нещата изникват следните въпроси:
1.бутон за 911/112: Услугата няма тестов режим - ако активирате функцията SOS 9-1-1, центъра за помощ при бедствия ще я обработи като реална бедствена ситуация. За Европа и България сигнала се препраща към системата 112. - Въпросът е, нашето 112, дали ще може да разчете, че се намираш в планина и трябва да прати ПСС, а не полиция, да речем.
2. бутонът за искане на помощ - тук може да видиш, дали смс-ът, който ще се прати може да се персонализира - може да пише: Моля за помощ, в планината съм и не мога да звънна. Координатите ми са прикачени.
Друг вариант е на свой близък да пращаш съобщението и той да звъни на 112 или на ПСС - това е може би най-добрия вариант, защото той ще може да обясни каква е ситуацията, а не хората от службата да се чудят кой си, на колко години, в каква физическа форма, дали има фактори, които налагат специална екипировка(дали си диабетик, астматик или имаш друго състояние, за което трябват медикаменти).

kotsaev
Мнения: 23
Регистриран на: нед дек 13, 2015 10:32 pm

Re: Спот тракер и има ли той почва у нас?????

Мнениеот kotsaev » пон юни 06, 2016 4:56 pm

Честно казано за пръв път разбирам за съществуването на тази система и от един диагонален прочи разбирам огромното и преимущество ако се запилееш в северноамериканската пустуш, където гъстотата на населението е по-малко от един човек на 100 кв/км. Не съм чувал в България някой да я използва, което е обяснимо най-вече с високата и цена. Като някаква алтернатива на подобни решение идва нашето приложение за мобилни устройства, което ви свързва директно с Централния денонощен пост на ПСС:
https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.vmobile.pss
https://itunes.apple.com/bg/app/pss/id1012299957?mt=8
Приложението работи достатъчно ефикасно и безплатно

zcezbpm
Мнения: 74
Регистриран на: съб дек 12, 2015 11:47 am

Re: Спот тракер и има ли той почва у нас?????

Мнениеот zcezbpm » пон юни 06, 2016 7:12 pm

Коцаев написа:Честно казано за пръв път разбирам за съществуването на тази система и от един диагонален прочи разбирам огромното и преимущество ако се запилееш в северноамериканската пустуш, където гъстотата на населението е по-малко от един човек на 100 кв/км. Не съм чувал в България някой да я използва, което е обяснимо най-вече с високата и цена. Като някаква алтернатива на подобни решение идва нашето приложение за мобилни устройства, което ви свързва директно с Централния денонощен пост на ПСС:
https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.vmobile.pss
https://itunes.apple.com/bg/app/pss/id1012299957?mt=8
Приложението работи достатъчно ефикасно и безплатно


Отзад напред ще отговоря:
Приложението на ПСС за Андроид се нуждае от обхват на мобилен оператор, а във високите части на Рила тези места се броят на пръстите на едната ми ръка. Тази зима успях да мина от Белмекен до Дупница по билото и примерно до х.Мальовица имаше само две места по пътеката с обхват. То лошото не пита кога да дойде и къде точно. :)
За мен не е достатъчно ефективен и сигурен този начин с телефона. Бих казал, че си е чист късмет да попадне човек на място откъдето може да прати смс във високите части на планината.Да не говорим, че съм с Уиндоус, а за него приложение няма. :)

В този ред на мисли не би ли могла ПСС да се задейства и да направи нещо по въпроса, така че тези съобщения които сателитния спот тракер изпраща до центъра, а той от своя страна виждайки координатите изпраща съобщение до спасителните служби на съответната държава в случая до 112, да пристигат тези съобщения в ПСС и оттам да реагират на тях? В крайна сметка единствено един инструктаж на служителките на 112 е необходим, за да са запознати със съответния начин на работа на тази централа и да не трият смс-ите и да не пращат например пожарната да оказва помощ, а като видят координатите които излизат директно на гугъл мапс да се сещат, че е в планина и да звънят на ПСС. Предполагам доста законови врътки ще има, за да се задвижи това в България, но ефекта ще е огромен.
Макар и да използва също като андроидското приложение смс-а, то за разлика от телефоните за сателитните СПОТ тракери няма празно място освен ако човек не се е наврял в някоя дупка, така че сравнение между двете що се отнася за ефективността и дума не може да става.

И аз не бях чувал да се ползва тук, но скоро попаднах в един форум за офроуд и там изглежда доста хора я ползват и то от 5-6 години насам главно тази функция с която на предварително зададените в акаунта на човека номера които ги има в центарлата на близки хора им се пращат координатите . Това е когато ситуацията не е животозастрашяваща и приятелите могат да дойдат да помогнат, тоест няма нужда от специализирани служби.Бутоните за двата вида помощ са различни.
Проблемът който се е получил обаче при тези съобщения които се пращат от централата към номерата на близките е че някои не достигат до тях, а причината е че мобилните оператори имат някакъв спам филтър.
Това е темата в офроуд форума. http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=80408

В крайна сметка както и предполагах се получава, че в момента специализираните служби в България не само няма да се задействат,а дори няма да получат тези съобщения, а смс-а до близките заедно с координатите има вероятност спам филтъра на мобилните оператори да го изтрие.Това засега се е получило само при Мтел, но вероятно и при другите го има този проблем.

Цената е висока, но не чак толкова. Двеста лв за апарата и всяка година по двеста лв за абонамент. Хората пръскат по 2000лв за телефони и за какви ли не глупости щот са модерни, та вероятно ще дадат и двеста лева за годината за абонамент. Скъпо или не е добре това да го има и в България. Не върви все да сме страна от третия свят. :)

kotsaev
Мнения: 23
Регистриран на: нед дек 13, 2015 10:32 pm

Re: Спот тракер и има ли той почва у нас?????

Мнениеот kotsaev » пон юни 06, 2016 8:55 pm

В този ред на мисли не би ли могла ПСС да се задейства и да направи нещо по въпроса, така че тези съобщения които сателитния спот тракер изпраща до центъра, а той от своя страна виждайки координатите изпраща съобщение до спасителните служби на съответната държава в случая до 112, да пристигат тези съобщения в ПСС и оттам да реагират на тях?


Прав си, че ПСС може проучи възможносста тази услуга да стане адекватна и в България. Уверявам те, че изживяваме времена на положителни промени и всяка свежа идея е добре дошла ;). Колкото до мобилното приложение, определено го има недостатъка с необходимостта от мобилна мрежа. За нас остава удобството, че огромната част от хората в планината посещават райони "в обхват". За това в предишния си пост споменах, че то представлява "някаква алтернатива"

todop
Мнения: 5
Регистриран на: ср ное 02, 2016 2:37 am

Re: Спот тракер и има ли той почва у нас?????

Мнениеот todop » ср ное 02, 2016 3:19 am

Spot би трябвало да работи,те получават сигнала и се обаждат на местната служба. (Спасяванеро е от частна фирма GEOS ,Има и застраховка,биха ви покрили и разходи,например частно търсене и спасяване в която и да е държава)
Уж трябва да имат преводачи за да могат да се разберат с всяка служба.

Има недостатък който се е появявал в някои случаи,ползва GPS за позициониране и системата на Globalstar за комуникация ,има случаи когато не може да намери къде и изпраща само сигнал за бедствие,но не знаят от къде е.

Лично аз бих си взел Delorme Inreach,ползва Iridium и може да получава съобщения. Спасителната услуга е също през GEOS

И черешката на тортата според мен Cospas- Sarsat международна спасителна система която ползва три вида сателити за търсене:
Геостационарни 4-5 броя(над Европа има тройно покритие мисля ,обхвата е от 70 градуса север до 70 градуса юг),недостатъка е че трябва да имате видимост към екватора мисля че за нас е около 43 градуса.нямат възможност за доплерови изчисления и разчитат и получени координати.
В ниска земна орбита ,около 6 сателита ,обхвата има е около 5000 км мисля по спомен,около половин европа наведнъж. Нямат нужда от GPS , докато минават над вас използват разликата в сигнала за определяне на местоположение дори да не получават координати.
Сателити в средна земна орбита може би около 30 (Galileo,GPS,GLONASS) , имат видимост почти колкото геостационарните и се местят,което им дава възможност за доплерови изчисления ако не получат координати. В европа има три земни станции които я покриват добре,но не се ползва още системата. В австралия и нова зевландия е първата официално активна система ,Австралия има най голямо количество радио маяци на човек от населението,и понеже е на юг доста често са разчитяли само на сателити в ниска орбита а те може да се забавят 2 часа ,и са бързали да си направят модерна система. Новозеландската и австралийската система се припокриват .


Ако имате въпроси питайте,доста съм научил мисля

zcezbpm
Мнения: 74
Регистриран на: съб дек 12, 2015 11:47 am

Re: Спот тракер и има ли той почва у нас?????

Мнениеот zcezbpm » ср ное 02, 2016 7:03 pm

todop написа:Spot би трябвало да работи,те получават сигнала и се обаждат на местната служба. (Спасяванеро е от частна фирма GEOS ,Има и застраховка,биха ви покрили и разходи,например частно търсене и спасяване в която и да е държава)
Уж трябва да имат преводачи за да могат да се разберат с всяка служба......................
Ако имате въпроси питайте,доста съм научил мисля


Тодоре, прочете ли предходните коментари? Това в България НЕ работи на дадения момент. Праща се имейл до службите и едва ли имат армия от преводачи. В България спасяване с имейл не се прави, да не говорим, че няма да има кой да го прочете.

todop
Мнения: 5
Регистриран на: ср ное 02, 2016 2:37 am

Re: Спот тракер и има ли той почва у нас?????

Мнениеот todop » ср ное 02, 2016 8:09 pm

Сигнала стига до аварийния център в америка и те се обаждат на службите в България,или което и да е място , и казват има инцидент еди къде си,особенно ако омаш опцията застраховка(там биха наели техен хеликоптер да те търсят даже държавата да няма спасителна система)
Но аз си предпочитам PLB-то сигнала го пращат от най близката приемна станция до спасителния център във Варна .

emon
Мнения: 35
Регистриран на: ср дек 09, 2015 9:18 pm

Re: Спот тракер и има ли той почва у нас?????

Мнениеот emon » ср ное 09, 2016 4:29 pm

Освен всичко казано до тук трябва да се има предвид, че Спот тракера има два СОС бутона - единия активира СОС сигнала в централата им в щатите, но другия е Помощ от приятел, където може да се програмира ГСМ номер в Централния Денонощен Пост(ЦДП) на ПСС или номер на роднина или приятел, които да пре-предадът сигнала до службата. Изниква обаче въпросът как да се предпазим от злонамерена активация на СОС сигнал, понеже устройството е с еднопосочна информация Пострадал-Спасител. Принципно и на този проблем може да се намери решение, но е малко по-сложно. Примерно при сключване на договор със СПОТ оператора да се прави и паралелна регистрация в ПСС с ГСМ-номер по който да се установява истинноста на сигнала....или пък има и други начини, но трябва внимателно да се обмислят. Всичко това разбира се има смисъл да се коментира само при появата на реални собственици на такива устройства.

todop
Мнения: 5
Регистриран на: ср ное 02, 2016 2:37 am

Re: Спот тракер и има ли той почва у нас?????

Мнениеот todop » ср ное 09, 2016 11:15 pm

Нямам спот,но имам ACR Resqlink+ ,бих го дал на някого да натисне копчето ако подпишем едно просто договорче че аз нямам нищо общо. :D


Върни се в “ПСС - Въпроси и Отговори”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост