Коцаев написа:Честно казано за пръв път разбирам за съществуването на тази система и от един диагонален прочи разбирам огромното и преимущество ако се запилееш в северноамериканската пустуш, където гъстотата на населението е по-малко от един човек на 100 кв/км. Не съм чувал в България някой да я използва, което е обяснимо най-вече с високата и цена. Като някаква алтернатива на подобни решение идва нашето приложение за мобилни устройства, което ви свързва директно с Централния денонощен пост на ПСС:
https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.vmobile.pss https://itunes.apple.com/bg/app/pss/id1012299957?mt=8Приложението работи достатъчно ефикасно и безплатно
Отзад напред ще отговоря:Приложението на ПСС за Андроид се нуждае от обхват на мобилен оператор, а във високите части на Рила тези места се броят на пръстите на едната ми ръка. Тази зима успях да мина от Белмекен до Дупница по билото и примерно до х.Мальовица имаше само две места по пътеката с обхват. То лошото не пита кога да дойде и къде точно.
За мен не е достатъчно ефективен и сигурен този начин с телефона. Бих казал, че си е чист късмет да попадне човек на място откъдето може да прати смс във високите части на планината.Да не говорим, че съм с Уиндоус, а за него приложение няма.
В този ред на мисли не би ли могла ПСС да се задейства и да направи нещо по въпроса, така че тези съобщения които
сателитния спот тракер изпраща до центъра, а той от своя страна виждайки координатите изпраща съобщение до спасителните служби на съответната държава в случая до 112, да пристигат тези съобщения в ПСС и оттам да реагират на тях? В крайна сметка единствено един инструктаж на служителките на 112 е необходим, за да са запознати със съответния начин на работа на тази централа и да не трият смс-ите и да не пращат например пожарната да оказва помощ, а като видят координатите които излизат директно на гугъл мапс да се сещат, че е в планина и да звънят на ПСС. Предполагам доста законови врътки ще има, за да се задвижи това в България, но ефекта ще е огромен.
Макар и да използва също като андроидското приложение смс-а, то за разлика от телефоните за
сателитните СПОТ тракери няма празно място освен ако човек не се е наврял в някоя дупка, така че сравнение между двете що се отнася за ефективността и дума не може да става.
И аз не бях чувал да се ползва тук, но скоро попаднах в един форум за офроуд и там изглежда доста хора я ползват и то от 5-6 години насам главно тази функция с която на предварително зададените в акаунта на човека номера които ги има в центарлата на близки хора им се пращат координатите . Това е когато ситуацията не е животозастрашяваща и приятелите могат да дойдат да помогнат, тоест няма нужда от специализирани служби.Бутоните за двата вида помощ са различни.
Проблемът който се е получил обаче при тези съобщения които се пращат от централата към номерата на близките е че някои не достигат до тях, а причината е че мобилните оператори имат някакъв спам филтър.
Това е темата в офроуд форума.
http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=80408В крайна сметка както и предполагах се получава, че в момента специализираните служби в България не само няма да се задействат,а дори няма да получат тези съобщения, а смс-а до близките заедно с координатите има вероятност спам филтъра на мобилните оператори да го изтрие.Това засега се е получило само при Мтел, но вероятно и при другите го има този проблем. Цената е висока, но не чак толкова. Двеста лв за апарата и всяка година по двеста лв за абонамент. Хората пръскат по 2000лв за телефони и за какви ли не глупости щот са модерни, та вероятно ще дадат и двеста лева за годината за абонамент. Скъпо или не е добре това да го има и в България. Не върви все да сме страна от третия свят.