Идея за спасяване-мнения

usmi
Мнения: 4
Регистриран на: чет ное 03, 2016 3:02 pm

Идея за спасяване-мнения

Мнениеот usmi » чет ное 03, 2016 3:12 pm

По повод последния трагичен инцидент и други такива,идеята ми е когато човек се е изгубил,пострадал и т.н. в планината или морето човек да използва лазер-фенер ,който да се насочва към небето.

todop
Мнения: 5
Регистриран на: ср ное 02, 2016 2:37 am

Re: Идея за спасяване-мнения

Мнениеот todop » чет ное 03, 2016 10:15 pm

Може и да стане(все пак мисля че ще е слабо,имам показалка но никога не съм се отдалечавал да я гледам как ще изглежда),стига да няма дървета над теб,и недей да светиш в кабината.

kotsaev
Мнения: 23
Регистриран на: нед дек 13, 2015 10:32 pm

Re: Идея за спасяване-мнения

Мнениеот kotsaev » пет ное 04, 2016 1:53 pm

Чувал съм да се използва лазер в мъгла при изграждане на радиорелейна линия в албанските планини. На срещуположни параболични антени се закачат лазери, с помоща на които антените се насочват прецизно една срещу друга. За целта са използване мощни лазери, от порядъка на над 10W. Лъчите проникват в мъгла на голямо разстояние, в случая 10км, а са видими от приемната страна на разстояние отвъд видимостта на мъглата. Недостатъка е, че подобни мощни лазери не се намират лесно, а и са скъпи. Друг недостатък е необходимостта от предпазно средство за очите, защото лазер с висока мощност може да причини големи щети. Колкото до лазерните фенерчета, показалки и тем подобни светулки, аз поне нямам опит. Но не пречи да се пробва.

zcezbpm
Мнения: 53
Регистриран на: съб дек 12, 2015 11:47 am

Re: Идея за спасяване-мнения

Мнениеот zcezbpm » съб ное 05, 2016 3:57 pm

Може да се ползва СИГНАЛЕН ФАКЕЛ или ПАРАШУТНА СИГНАЛНА РАКЕТА, но в никакъв случай такива от магазин за пиротехника дето си купувате да гърмите по Нова година.
Виждат се от километри и денем и нощем.
Стават и за сушата, а не само за морето в каквито сайтове ги продават като през лятото в жегата и сухите треви май е по-добре да не ползвате ракетата на сушата, че има вероятност да направите пожар въпреки че на клиповете, които изгледах огънят изгасва преди тя да падне на земята. Реално обаче ако ще мрете последното за което ще ви пука е пожарът. :)
http://lago-bg.com/category/35/signalni-sredstva.html
Има доста магазини за подобни неща, но гледайте годината и не ползвайте след срока на годност.

Ето едно видео за ФАКЕЛА, след него се извъртат още няколко:
https://www.youtube.com/watch?v=JOaO2_cCltY

За СИГНАЛНАТА ПАРАШУТНА РАКЕТА два клипа и след тях вървят други клипове.
https://www.youtube.com/watch?v=8f1odi0cc6w
https://www.youtube.com/watch?v=txHUBUzGnP4

Може и ако не ви се мъкнат толкова тежки неща като ракетата(350гр) и факела(350гр) да ползвате ЧЕЛНИКА си :) или ей тези СВЕТЕЩИ ПРЪЧКИ, които светят по 12 часа, но реално силната светлина е няколко часа по-малко от даденото в спецификациите им. Вижда се надалеч макар и не колкото ракетата и факлата, но тежи съвсем малко(25 грама) и сигнализира дълги часове.
http://www.stayaliveshop.com/BCB-%D0%A7 ... -----STICK

Разбира се всички тези неща не струват и пет пари пред СПОТ тракера и възможностите, които една такава система притежава, но за съжаление в държава като нашата ще трябва да разчитаме на кремъка и огъня и биенето на тъпана. :)

usmi
Мнения: 4
Регистриран на: чет ное 03, 2016 3:02 pm

Re: Идея за спасяване-мнения

Мнениеот usmi » вт ное 08, 2016 3:08 pm

Идеята ми е някой учен да измисли такъв лазер фенер ,които да е пригоден за безопасно ползване и да може да се вижда като по моретата светлините в небето или дискотеките и концертите,оптиката на пушките или дори ако искате и като батман :D


usmi
Мнения: 4
Регистриран на: чет ное 03, 2016 3:02 pm

Re: Идея за спасяване-мнения

Мнениеот usmi » вт ное 08, 2016 3:36 pm


djogobg
Мнения: 18
Регистриран на: пет дек 11, 2015 5:45 pm

Re: Идея за спасяване-мнения

Мнениеот djogobg » ср ное 09, 2016 12:34 pm

Имам доста мощен зелен, ръчен лазер(от тези, с които е забранено да се свети в небето, защото заслепяваш пилоти на самолет - тежи около 100 грама и е с размерите на доста голяма химикалка), с който съм правил проби на над километър в ясно време и отсрещната страна е виждала светлината. Правили сме опити на Витоша в мъгливо време и пробивната му способност е голяма, за жалост нямаше как да измерим на повече от 200 метра разстояние поради мързел в лошото време.
Има проблем, че ако мъглата е гъста може да минеш на 3 метра от лъча и да не го видиш - реално лазерът има пробивна способност, но само в концентриран сноп светлина(все пак това е смисълът на лазера).
Проблем е и животът на батерията - за 30 минути светене си отиват две батерии ААА. Да речем, че се направи лазерът да е на пулсации - тогава неимоверно ще се увеличи животът на батериите, но за спасителите ще е възможно, да те видят, само ако минат през лъча в мъглата или, ако по някаква случайност, успеят да го видят, докато са извън мъглата, в по-редките слоеве, където хем има видимост, хем има, какво да блесне.
Също така стои въпросът с това, че трябва да го насочиш нанякъде - демек трябва ти компас и да знаеш, откъде биха дошли хората, ако знаеш тези неща и не си контузен можеш просто да си слезеш от планината.
Според мен светенето в небето няма да е удачно, защото нямаш никаква гаранция, че облакът е достатъчно рядък и някой извън него, ще види лъча.


Върни се в “ПСС - Въпроси и Отговори”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост