Обновяване на заслон "КОНЧЕТО"

Орлин Чачановски
Мнения: 3
Регистриран на: ср авг 24, 2016 7:41 am

Обновяване на заслон "КОНЧЕТО"

Мнениеот Орлин Чачановски » вт ное 22, 2016 6:54 am

Избери КОНЧЕТО.jpg
Избери КОНЧЕТО.jpg (75.19 KиБ) Видяна 2136 пъти

Инициатива на: РАЙФАЙЗЕН БАНК
Избери, за да помогнеш!

Обновяване на заслон Кончето в Национален парк Пирин

„ПЛАНИНИ и ХОРА“ – асоциация на планинските водачи в България

През 1955 г. група ентусиазирани туристи от Разлог и Пловдив построяват малък заслон високо в Пирин планина, на самото карстово било. Наричат го „Кончето“ – на името на едноименния ръб, до който е построен. От тогава до наши дни, в мъгли и бури, при ураганни ветрове и гръмотевици, по всяко и при всякакво време, заслонът е там и е спасил от бедствие и сигурна смърт стотици туристи. Цяло чудо е, че повече от 60 години, напълно амортизиран и остарял, физически и морално, заслонът още е там! За всички туристи, той е жизненоважен и животоспасяващ.
Съществуващата постройка е частично ремонтирана през 2009 г., но е морално и технически остаряла. Тя вече не отговаря на стандартите за безопасност, на стандартите за средствата за подслон и на съвременните изисквания за оцеляване.
Предлаганият проект цели подмяна на постройката на заслона с нова съвременна и урбанизирана конструкция, като застроената площ не се променя (изискване на плана за управление на национален парк „Пирин“). Увеличава се височината с около метър, при което се запазва броят на местата за пренощуване. Предвижда се вграждането на преддверие, което е много важно с оглед повишаване на комфорта и сигурността на пребиваване в заслона. В обшивката ще бъдат монтирани червени светещи ленти, захранвани от фотоволтаици, вградени в покрива. Ще бъде предвидена и възможност за зареждане на GSM и GPS апарати. Местата за спане (наровете) ще бъдат на три етажа, като конструкцията ще бъде от олекотени профили. Всички материали, използвани за проекта, ще бъдат негорими. Подменя се укрепването на заслона с 4 броя нови стоманени въжета, захванати за скалите.

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: https://web.facebook.com/Кончето-358419907840008/

Избери, за да помогнеш!
ДАРЕТЕ ЧРЕЗ:

SMS
• Дарете чрез SMS с текст DMS PLANINI на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори.
• За абонати по договор с Telenor, Vivacom и Mtel цената на 1 sms е 1 лв.
• За потребители на предплатени услуги на мобилните оператори цената на 1 sms е 1,20 лв. с ДДС.

БАНКОВА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДАРЕНИЕ
Получател/Титуляр:Планини и хора
IBAN:BG95CECB979010B6650800
BIC:CECBBGSF
При банка:Централна Кооперативна Банка
Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

Дари с Райфайзен ОНЛАЙН
Дари с PAY.DIR.BG

djogobg
Мнения: 18
Регистриран на: пет дек 11, 2015 5:45 pm

Re: Обновяване на заслон "КОНЧЕТО"

Мнениеот djogobg » вт ное 22, 2016 10:00 am

На снимките, които има на фейсбук стрницата стои едно изродена, пост-модернистична постройка, която не изглежда, да се справя с основния проблем на заслона - мишките, които ядат одеяла и изолацията и които раждат в гореспоменатите одеяла и малките им умират в тях.
Ремонт на заслона е една благородна идея, но ако е направена в стил хотелите по морето или тези в банско, където външният вид потриса и функционалността е под въпрос, то е безмислена и безсмислена идея. Тук давам обещание, че ако проектът се осъществи и съвпада с така качените снимки аз лично ще измисля начин да облицовам заслона в нещо, което ще е в тон със страхотното място и като цяло с природата. В този ред на мисли кажете как бих могъл да помогна, проектът да се промени към нещо, радващо окото на туриста, което да не е в "урбанизиран" стил(от който се опитваме да избягаме, като отиваме в планината), за да не вършите вие излишна работа и след това и аз да трябва да върша излишна работа.

Освен всичко останало не си личи, защо е пусната тази тема в раздел ПСС- Въпроси и Отговори . Някакъв въпрос ли има АПХ към ПСС по случая или може би говорите от тяхно име?
Това е поредната тема, пусната от този потребител в този раздел на този форум. Моля някой модератор да вземе мерки и да премести темата от това място на подходящото за целта.


Върни се в “ПСС - Въпроси и Отговори”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта