Пратил съм ти тел на ЛС, както ти писах преди.
Радиовръзка с ПСС
Re: Радиовръзка с ПСС
Защо телефон, защо не по радиостанцията да се чуем?
КАК ДА ОТКАЖА РАЗГОВОР ПО ТЕЛЕФОН КАТО НИТО СИ ЗВЪНЯЛ, НИТО АЗ ТИ ЗНАМ ТЕЛЕФОНА ЧЕ ДА ЗВЪННА.
zcezbpm написа:Защо телефон, защо не по радиостанцията да се чуем?КАК ДА ОТКАЖА РАЗГОВОР ПО ТЕЛЕФОН КАТО НИТО СИ ЗВЪНЯЛ, НИТО АЗ ТИ ЗНАМ ТЕЛЕФОНА ЧЕ ДА ЗВЪННА.
emon написа:Пратил съм ти тел на ЛС, както ти писах преди.
Нямам пратен телефон на лични съобщения.
Каква е ползата обаче за всички останали ако само аз науча нещо, не ми е ясно.
Аз ако ми кажеш как точно стоят нещата нали ти е ясно че ще го напиша тук? Така че ако не трябва да се знае от широката публика по-добре не ми казвай.
Здравейте,
да дам малко разяснение. Лиценциран радиолюбител съм. При лицензирането (изпит по конспект) изрично се казва, че радиолюбителите нямат право да приемат и предават на други освен разрешените радолюбителски обхвати. ПСС. БЧК, Гражданска защита, Пожарната, Полицията и т.н. имат собствени честоти следователно не може и е забранено да се предава на тях както от радолюбители още по-малко пък от нелицензирани.
Легалният начин е:
1. Имамаш радиолюбителски лиценз и преносима станция отговаряща на лиценза.
2. Kaзваш LZ**** (българските радиолюбителски иницали започват с LZ, следва нечетна цифра за южна България, четна за северна и две или три букви) CQ...CQ. CQ значи викам всички радиолюбители, които ме чуват (идва от seek you). SOS, SOS CQ CQ MAYDAY MAYDAY
3. При късмет някой, който слуша в този момент и ви чува ще се отзове.
4. Молите го да се свърже с ПСС и 112, като указвате къде сте и каква е ситуацията. Негово морално задължение и вменено му от лиценза е да указва помощ при бедсвия и аварии.
да дам малко разяснение. Лиценциран радиолюбител съм. При лицензирането (изпит по конспект) изрично се казва, че радиолюбителите нямат право да приемат и предават на други освен разрешените радолюбителски обхвати. ПСС. БЧК, Гражданска защита, Пожарната, Полицията и т.н. имат собствени честоти следователно не може и е забранено да се предава на тях както от радолюбители още по-малко пък от нелицензирани.
Легалният начин е:
1. Имамаш радиолюбителски лиценз и преносима станция отговаряща на лиценза.
2. Kaзваш LZ**** (българските радиолюбителски иницали започват с LZ, следва нечетна цифра за южна България, четна за северна и две или три букви) CQ...CQ. CQ значи викам всички радиолюбители, които ме чуват (идва от seek you). SOS, SOS CQ CQ MAYDAY MAYDAY
3. При късмет някой, който слуша в този момент и ви чува ще се отзове.
4. Молите го да се свърже с ПСС и 112, като указвате къде сте и каква е ситуацията. Негово морално задължение и вменено му от лиценза е да указва помощ при бедсвия и аварии.
Няма ли възможност да се обяви една честота която се слуша ,която е основна.
Както в Швейцария имат мисля. Мисля чв беше нещо channel E
Там не я барат безцелно и си имат CTCS мисля че беше над 100.
Но и продават специални радиа.
Както в Швейцария имат мисля. Мисля чв беше нещо channel E
Там не я барат безцелно и си имат CTCS мисля че беше над 100.
Но и продават специални радиа.
Върни се в “ПСС - Въпроси и Отговори”