Радиовръзка с ПСС

kankubrat
Мнения: 1
Регистриран на: чет ное 24, 2016 3:27 pm

Радиовръзка с ПСС

Мнениеот kankubrat » чет ное 24, 2016 3:36 pm

Здравейте, искам да попитам има ли вариант за радиовръзка на гражданските честоти (или някакви запазени за тази цел) с ПСС, защото това е алтернативен вариант за местата без покритие от мобилните оператори?

zcezbpm
Мнения: 54
Регистриран на: съб дек 12, 2015 11:47 am

Re: Радиовръзка с ПСС

Мнениеот zcezbpm » пет ное 25, 2016 5:28 am

Забрави!
Тези ръчните радиостанции в пресечена планинска местност имат обхват само няколкостотин метра, но дори и да имат пряка видимост нали не си мислиш, че някой ще стои именно на това място с пряка видимост на няколко километра от теб и ще прослушва всички честоти за подобни сигнали за помощ. Със същия успех ще удариш шестица от тотото.
Има групи като скиори, които се спускат извън пистите, алпинисти ...и др. които ползват подобни неща за връзка един с друг.

emon
Мнения: 35
Регистриран на: ср дек 09, 2015 9:18 pm

Re: Радиовръзка с ПСС

Мнениеот emon » нед ное 27, 2016 7:43 am

По принцип има вариант да може турист да повика помощ през честотите на радио връзка на ПСС. Има само един проблем-как да запазим ефира чист от злонамерени включвания, ако честотите станат публично достояние? Такъв проблем съществува и в момента в Банско. Освен това ПСС използва над десет честотни канала по планините в България и е малко сложно да запомниш цялата схема. Ще трябват повечко познания в темата, както и съобразителност къде какъв канал да използваш : симплексен или дуплексен. Най-добре е човек да има завършен курс за радио любител, но това е друга тема.

zcezbpm
Мнения: 54
Регистриран на: съб дек 12, 2015 11:47 am

Re: Радиовръзка с ПСС

Мнениеот zcezbpm » нед ное 27, 2016 4:32 pm

emon написа:По принцип има вариант да може турист да повика помощ през честотите на радио връзка на ПСС. Има само един проблем-как да запазим ефира чист от злонамерени включвания, ако честотите станат публично достояние? Такъв проблем съществува и в момента в Банско. Освен това ПСС използва над десет честотни канала по планините в България и е малко сложно да запомниш цялата схема. Ще трябват повечко познания в темата, както и съобразителност къде какъв канал да използваш : симплексен или дуплексен. Най-добре е човек да има завършен курс за радио любител, но това е друга тема.

Значи казано с две думи-няма начин.

emon
Мнения: 35
Регистриран на: ср дек 09, 2015 9:18 pm

Re: Радиовръзка с ПСС

Мнениеот emon » нед ное 27, 2016 5:25 pm

Има, но по-скоро е индивидуално решение на кой може да се гласува доверие, а не на свободен принцип.

zcezbpm
Мнения: 54
Регистриран на: съб дек 12, 2015 11:47 am

Re: Радиовръзка с ПСС

Мнениеот zcezbpm » нед ное 27, 2016 7:49 pm

emon написа:Има, но по-скоро е индивидуално решение на кой може да се гласува доверие, а не на свободен принцип.


Значи отговорът ви го разбирам по следния начин: Аз и от тотото мога да спечеля, ама едва ли, тоест вероятност има, ама едва ли, защото няма как да се доверите на всички излизащи в планината.

Като оставим въпроса с доверието как стои въпросът с обхвата? Как с една ръчна радиостанция без директна видимост ще се осъществи контакт на километри разстояние? Аз от радиостанции не разбирам, но от обща култура знам че не може, а и някой трябва да слуша отсреща нали?

Помня какви драми бяха за връзката с хижа Вазов и хижа Рилски езера дето са на една ръка разстояние и че нямаше как да се свържат и сега май хижа Вазов се свързва с някаква друга станция и то в определен час, когато ще има някой отсреща да ги слуша....ако не се бъркам де и после това ще се предава долу на хижата.

emon
Мнения: 35
Регистриран на: ср дек 09, 2015 9:18 pm

Re: Радиовръзка с ПСС

Мнениеот emon » нед ное 27, 2016 8:22 pm

Приятелю, ти май искаш да ти изнесем лекция по въпроса що е то радио мрежа и има ли тя почва у нас. Наистина от написаното от теб до тук разбирам, че наистина познанията ти по темата са от обща култура, както сам казваш, но това не е достатъчно за толкова сериозна и сложна тема. Всъщност и общата ти култура не е на достатъчно високо ниво, за да си на всяка манджа меродия и да се правиш, че разбираш от всичко. Опитвам се да ти обясня с човешки думи за какво става въпрос, а ти пак се опитваш за нападаш. Хижа И.Вазов е до някъде частен случай, който има няколко аспекта, но не искам повече да задълбавам. Ако искаш да ти обясня повече по темата, сега ще ти изпратя тел на ЛС да се свържеш с мен и така ще мога да съм по-конкретен.
Поздрави.

zcezbpm
Мнения: 54
Регистриран на: съб дек 12, 2015 11:47 am

Re: Радиовръзка с ПСС

Мнениеот zcezbpm » пон ное 28, 2016 5:07 am

emon написа:Приятелю, ти май искаш да ти изнесем лекция по въпроса що е то радио мрежа и има ли тя почва у нас. Наистина от написаното от теб до тук разбирам, че наистина познанията ти по темата са от обща култура, както сам казваш, но това не е достатъчно за толкова сериозна и сложна тема. Всъщност и общата ти култура не е на достатъчно високо ниво, за да си на всяка манджа меродия и да се правиш, че разбираш от всичко. Опитвам се да ти обясня с човешки думи за какво става въпрос, а ти пак се опитваш за нападаш. Хижа И.Вазов е до някъде частен случай, който има няколко аспекта, но не искам повече да задълбавам. Ако искаш да ти обясня повече по темата, сега ще ти изпратя тел на ЛС да се свържеш с мен и така ще мога да съм по-конкретен.
Поздрави.

Приятелю, ако обичаш не ми давай тон в живота, акъл ми дай и то не лично на мен , а на всички за които уж сте го направили този сайт и който заради мързела Ви в момента е тотално неработещ. Май само аз влизам да ви чета кога и къде сте имали среща на випуска придружена със снимков материал.
Меродия ли съм или трън в петата не знам, ама отговор така и не чух как с една ръчна радиостанция ще се свържа с ПСС.
Пробвай се поне за момент да надмогнеш егото си на супер дупер спасител и да обясниш разбираемо и без недомлъвки че макар и да може пак не може да ползваме такива радиостанции.
Човекът пита нещо просто и макар отговорът да разбирам е сложен може с две думи да му кажеш какво ще се случи ако с една ръчна радиостанция средна хубост се опита от някое отдалечено място в някое дере в Рила да ви се обади, ще има ли някой да го чуе . Едва ли в такъв момент ще се притеснява някой, че ще наруши закона и ще използва неразрешени честоти.

emon
Мнения: 35
Регистриран на: ср дек 09, 2015 9:18 pm

Re: Радиовръзка с ПСС

Мнениеот emon » пон ное 28, 2016 10:11 pm

Даже не мисля да ти отговарям от тук нататък, защото ти не пожела дори да се чуем по телефон, за да разбереш повече истини по проблема. Но в стила, в който участваш тук (а и не само тук) не си градивен. Това е само плюене и празни приказки, а от тях няма полза. За да разбереш повече, опитай по нормален начин. Това тук не е нормално. Няма да се научиш от форумите, пък и не е работа за всеки. И няма как "да чуеш", след като си пишем. Аз ти предложих "да чуеш" по телефона повече, но явно това е "отживял" начин на комуникация. С тази нагласа у теб нещата няма да се получат. Бъди здрав.

zcezbpm
Мнения: 54
Регистриран на: съб дек 12, 2015 11:47 am

Re: Радиовръзка с ПСС

Мнениеот zcezbpm » вт ное 29, 2016 6:25 am

emon написа:Даже не мисля да ти отговарям от тук нататък, защото ти не пожела дори да се чуем по телефон, за да разбереш повече истини по проблема. Но в стила, в който участваш тук (а и не само тук) не си градивен. Това е само плюене и празни приказки, а от тях няма полза. За да разбереш повече, опитай по нормален начин. Това тук не е нормално. Няма да се научиш от форумите, пък и не е работа за всеки. И няма как "да чуеш", след като си пишем. Аз ти предложих "да чуеш" по телефона повече, но явно това е "отживял" начин на комуникация. С тази нагласа у теб нещата няма да се получат. Бъди здрав.

Защо телефон, защо не по радиостанцията да се чуем? :) КАК ДА ОТКАЖА РАЗГОВОР ПО ТЕЛЕФОН КАТО НИТО СИ ЗВЪНЯЛ, НИТО АЗ ТИ ЗНАМ ТЕЛЕФОНА ЧЕ ДА ЗВЪННА.
Не ми трябва аз да научавам как става или не става връзката с радиостанция с ПСС.
Друг човек пита, а вероятно и всички други биха искали да разберат.
Ако кажеш нещата както са реално подлежиш ли на преследване от закона че така конспиративно е всичко в тази дискусия?.
Не знам дали съм градивен тук, но определено тук имате нужда от сръчкване,защото това хич ама хич не отговаря на представите ми за сайт на ПСС.

Колкото до другите места не си запознат с всички факти , за да даваш квалификации кой на булката брат и кой сват. Няма как да допусна да си мълча когато в планинарския стана място за политически разпри в теми направени от модераторите идиотчета, които си взимат парите от чужди неправителствени организации за да хейтят срещу някой на който дължим да не се казваме Емон Ахметов и Ивайло Орханов.Разбра за какво става дума , нали?


Върни се в “ПСС - Въпроси и Отговори”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта