Въпроси за Българските планини

лиа.жечева
Мнения: 4
Регистриран на: пет дек 30, 2016 10:55 pm

Въпроси за Българските планини

Мнениеот лиа.жечева » съб дек 31, 2016 2:06 am

Здравейте!
Казвам се Лиа, и живея в Канада от както бях в 4ти клас (та предварително се извинявам за правописните ми грешки). Не съм се връщала в България често понеже трябваше да работя през времето когато не бях в училище, и знанието ми за Българските планини е доста малко, но за идващото лято съм спестила достатъчно да не работя и да се върна за 2 месеца. Освен роднини, много искам да видя и нашите планини :).
Тук съм планински спасител в ски курорт, и през летата строя пътеки за планинско колоездене. Отделно от ските, и колелетата също се катеря. Изкачвала съм доста от планините в този край на света и умея да се справям, да навигирам и общо взето да се грижа за себе си; За сега нямам с кого да ходя иии имам доста въпроси за който не съм успяла да намеря отговор на нета.

Общти въпроси...
- Кои са добри компаний които да застраховат за планинско катерене (multipitch trad, sport, alpine), планинско колоездене, и каране на ски (с кожи) (ski touring)?
- Горе долу, колко сняг има около 2000м и 2500м през Май, Юни, Юли и Август? Примерно на Вихрен, Бански Суходол или Пирин? (т.е. да си нося ли ските, кожи и железни стяги (crampons), пикел (ice axe) и т.н. (не съм сигурна за превода..))?
- Какъв rack (екипировка за катерене?) бихте препоръчали да донеса? (Мисля че се казват примки, френдове и клеми). Примерно тук редовно използвам по големите размери френдове но 95% от времето се катеря на гранит и пукнатини (crack climbing) а не на мрамор/карст.
- От 1-10, колко е добра идеята да пътувам сама? (10=не трябва да се тревожа за никаква опасност от хора, 1=100% ще имам проблеми ако съм само момиче)
- Как е времето през лятото в планините? Често ли има бури по обед с гръмотевици и т.н.?
- Някой има ли опит с inReach в България? Към кого се прехвърлят сигналите, и кои са важни номери които трябва да знам ако нещо се случи? Има ли различни спасителни служби за Рила/Пирин и т.н. или е една обща организация?

Спесифични въпроси...
- Някой има ли опит с поход от 7те Рилски езера --> Мальовица - Голям Купен - Мечит - Водни Чал - към Рибните езера - около язовира към Ковач - до Марица, Манчо - Мусала - Алеко до Боровец?
Около 60км е, с +/- 4500-5000м. ~5 дни.
Има ли регулаций на земята понеже е близо до язовир? Може ли свободно да се премине по този маршрут?

- Някой има ли опит с поход от хижа Яворов --> Албутин - Разложки Суходол - Баюви дупки - Бански Суходол - Кутело - Вихрен - Хаойвати връх - надолу до пътя.
Около 15км, с +/- 1800м. 1 ден.
Свободно ли може да се преминава през резервата и по този маршрут?

- Някой има ли опит с поход пак близо до Вихрен, от края на пътя --> Муратов връх - през Бъндеришка порта - Спанополски чукар - Дончови караули - Бъндеришки чукар - Голямата страна - Превалски чукар - Мозговишка порта - Момин двор - Дженгал - Малък Полежан - Полежан - Стражите - Каймакчал - Орлови скали - Конарево - по пътеката до края на пътя който е до до Конаревката река?
Около 30км, с +/- 2700м. 3 дни.
*Пак, може ли свободно да се преминава през различните резервати?

- Някой има ли опит с похода от връх Ком до нос Емине, но с колело?

Благодаря предварително! :)

zcezbpm
Мнения: 54
Регистриран на: съб дек 12, 2015 11:47 am

Re: Въпроси за Българските планини

Мнениеот zcezbpm » съб дек 31, 2016 8:30 pm

По-голяма вероятност да ти отговорят на всички въпроси имаш като питаш в тази група във фейс бук. https://www.facebook.com/groups/97516861407/

zcezbpm
Мнения: 54
Регистриран на: съб дек 12, 2015 11:47 am

Re: Въпроси за Българските планини

Мнениеот zcezbpm » нед яну 01, 2017 1:54 pm

Кои са добрите застрахователни компании?
Няма такива. Тук всички са един дол дренки. Където и да се застраховаш няма да сбъркаш и ще ...сбъркаш. :)

Май месец си е чиста зима с много сняг по най-високите части на Рила и Пирин. До края на юни месец котките в раницата макар че в края на юни петната вече са малко и рядко ще види човек зор някъде, долу е чисто, снегът е по високото, но изцяло всичко се изчиства чак в началото или средата на юли в зависимост от годината и снеговалежа и тогава тръгва масовия летен турист. Последно в края на юни се уби един човек на Кончето в края на юни като причината беше снежно петно с площ няколко метра.
В Стара планина снегът се топи месец по рано от този в Рила и Пирин .
Ето малко снимки, за да се ориентираш.

Края на април и началото на май месец около Мальовица, Кобилино бранище, Рибни езера..Май месец си е чиста зима с два метъра сняг по високите части на Рила.
https://goo.gl/photos/VJYc6nCjQ6f59CRSA

Калините. Над Рилските езера. Урдините езера и 7-те езера . В средата на юни месец.
https://goo.gl/photos/WPFoqkDvLyPcVGq38

Този албум е от 10 юни и показва високите части на Пирин. Хижа Вихрен, Спано поле, Беговица , покрай връх Каменица, Мозговишка порта...снежните снимки са към края на албума.
https://goo.gl/photos/7NAPRmfgC5K8dMn89
Помня че снегът в средата на юни беше отвратителен за ходене. На места където е бил няколко метра дебел се бяха получили кухини, а температурата висока и като нищо човек може да пропадне и хлътне в тях и да си потроши краката.

На 1 юни в Стара планина е почти чисто от към сняг.
https://goo.gl/photos/oYQVvJeizn1VDheN7

За катерене акъл не мога да ти дам.

За безопасност за сама девойка? Почти десет е защото не съм чувал сама туристка да изчезне някога в нашите планини. Може би обаче защото такива са рядкост.
Мъже ходещи сами са изчезвали и до ден днешен не могат да ги намерят, но жени не са.
Основната опасност особено по Ком Емине са многото стада и безконтролните големи кучета на много точки от маршрута , около Лескова, Беклемето... . Понякога те заграждат по 5-6 и атакуват да те сдавят и дупе да ти е яко дет се вика.В Пирин около връх Ореляк до някаква Мъгева чешма също ми се е случвало като там дори беше на косъм. Някои от кучетата са огромни на глутница и всякакви там спрейчета и кучегони не помагат. По добрия вариант е или малък газов пистолет с халосни патрони като от силния звук гарантирано бягат или няколко кучешки бисквити в джоба, клякаш да си им на нивото, размахваш леко бисквитката и като я фокусират чак тогава я хвърляш.


Какво е времето в планините? Ами като във всички планини. Следобяда се разваля. Има и гръмотевици. Гледай прогнозите
http://www.mountain-forecast.com/countries/Bulgaria
http://www.yr.no/place/Bulgaria/Sofia-d ... et/Musala/
https://www.gismeteo.ru/weather-mussala-3430/3-days/
https://bulgarian.wunderground.com/glob ... 15627.html
http://www.mountain-forecast.com/peaks/ ... casts/2016
http://www.mountain-forecast.com/peaks/ ... casts/2376

Важните номера са 112. Звъниш и от там те свързват с местното ПСС. Има и разни други директни номера. ПСС-та няколко. Не мога да им хвана спатиите. Обхват има на телефона само в ниското и на ски пистите на курортите. По голямата част от високата планина е с нулев обхват на телефона, нищо, зиръо на канадско-английски. :)

7те Рилски езера --> Мальовица - Голям Купен - Мечит - Водни Чал - към Рибните езера - около язовира към Ковач - до Марица, Манчо - Мусала - Алеко до Боровец?
Ако става дума за яз Бели Искър то към него няма за какво да се ходи. Отгоре ако слизате само ще ви проверят документите, но ако се качвате от селото към него предполагам ще ви спрат. Тя пътеката не минава близо до него. Там е по-скоро авариен зимен маршрут за слизане при разваляне на времето. За 5 дена лятото колкото сте писали е напълно достатъчно. Зимно ходене пак става за пет дена като има две по-кофти места заради които аз като човек недолюбващ височините правя този преход в обратна посока. Додов връх предпочитам да го качвам в обратна посока, а над хижа Рибни езера по зимната има един праг който във вашата посока ще го слизате. За човек който се катери едва ли ще е проблем, но да го имате като инфо. За времената между хижите за ЛЯТОТО може да гледате тези два сайта.
Зимата поне двойни времена спрямо летните като най-много сняг по маршрута ви зимата може да има сняг на седловината Джанка малко над хижа Грънчар, поне там съм газил до гърди.
http://www.bulgarian-mountains.com/Huts ... ilskiEzera
http://www.planinite.info/V_pomosht_na_ ... i_Rila.htm
Маршрутът е много красив и безпроблемен през лятото, което ориентировъчно започва в началото на юли. Най-неприятните моменти съм имал именно юни месец в средата на месеца над рилските езера по лятната пътека и под Канарата пак по лятната и то на няколко метра сняг и лед. Това са все места от маршрута, но пак зависи от зимата кога ще си тръгне и ще дойде лятото.
Ако не слизате от връх Мальовица на хижа Мальовица, а продължите по траверса направо към Попова капа дето е над Страшното езеро на около двеста метра преди Орловец има праг висок два метра на който се качвате от малка и наклонена към пропаст площадка. Това е единственото място където е опасно. Това за ЛЯТОТО.Зимата не съм го минавал през Орловец, но е ясно, че не е за всеки това минаване, така че ако има сняг по-добре оттам не минавайте. Ето го маршрута в снимки през лятото, но в обратна посока от Страшното езеро, Попова капа , Купените, Злият зъб, Орловец и до връх Мальовица. На слизане си изтървах раницата на този праг и всичко стана на петмез вътре. https://goo.gl/photos/D3xUeF1jToxRnTr57


- Някой има ли опит с поход от хижа Яворов --> Албутин - Разложки Суходол - Баюви дупки - Бански Суходол - Кутело - Вихрен - Хаойвати връх - надолу до пътя?
Никакъв проблем няма да ходиш където си поискаш, само не се бивакува в националните паркове и не се пали огън. Ако все пак замръкнеш няма кой да те хване ако си разпънеш палатката. Маршрута е безводен и има вода в началото и края затова поне два литра, а може и три. . За ходене от хижа Яворов през Суходолски превал(Албутин идва встрани и пътеката не минава през него)-Кончето, Кутело, връх Вихрен..без Хвойнати връх(през него не съм минавал), а направо от Кабата надолу по лятната за хижа Вихрен часовете са 8 часа стегнато, нормално ходене 10 часа, а може и по-бавно. Това са часовете за ЛЯТНО ходене юли месец.Зимата, тоест май месец и повечето от юни, акъл не мога да дам.
Има хартиени туристически карти но са с мащаб едно към безкрайност и стават само да си чертаеш по-лесно маршрута. Най-добре си сложи планинарската карта на гпс-а.
http://bgmountains.org/bg/maps/garmin-m ... gmountainsЗа Ком-Емине таман да ти отговоря по-подробно и гледам....с колело. :)
От Кашана до Ботев повечето е бутане на велосипеда.
Все пак и в пешеходното минаване съм описал в пътепис важни и за велосипедистите неща като разстояния( с колело са едно 50км повече), денивелации, цъкнал съм и всички ВОДИ по маршрута като водите са готови за качване в гпс-а.
Ето тук може да прочетеш за това, но Ком Емине си е дълъг преход и не знам как ще обиколиш и Рила и Пирин и двайсетина дена поне за ком емине, но ти си знаеш.
Пътеписа. http://zcezbpm.blogspot.bg/2015/07/colo ... e14pt.html
Последна промяна от zcezbpm на вт яну 03, 2017 11:19 pm, променено общо 2 пъти.

djogobg
Мнения: 18
Регистриран на: пет дек 11, 2015 5:45 pm

Re: Въпроси за Българските планини

Мнениеот djogobg » вт яну 03, 2017 1:23 pm

Човекът над мен е написал своето мнение от гледна точка на пешеходен турист, както е казал не се занимава с катерене. Доколкото съм чел има немалък опит като пешеходец и е ходил на доста местата, които си споменала.
През погледа на алпинист, backcountry skier(не мога да намеря превод на български на това, който да не е поне 10 думи), планински колоездач и спасител (написаното от мен в този отговор не е задължително да отговаря на позицията на ПСС по който и да е от въпросите) нещата изглеждат така:

Генерална забележка - най-добре си намери поне един човек за който и да е от маршрутите, защото в зависимост от условията на места може и да не може да се мине, дори с въже(при наличието на сняг или мокри скали(варовикът става на сапун, когато е мокър) ). Също така не навсякъде има обхват в планината - като цяло, ако имаш видимост към населено място или курорт, значи и обхват ще имаш, поне за 112, но един човек в планината, до теб, е много по-ценен от всякаква техника при нещастен случай.

Общи отговори:
- Компаните, които застраховат са много, стандартно за около 75 лева можеш да си вземеш пакет, който включва ходене по пътеките, ходене извън пътеките, катерене и фрирайд. Премията е 1000 лева за акция и 3000 лева за хеликоптер. Алтернативен вариант ти е Austrian Alpine club, които автоматично ти правя застраховка в Generali, която е световна(worldwide). Тя покрива и разходи по спасяване и медицински разходи - поинтересувай се от великобританският им клон - може да станеш член през интернет.

- Снегът е различен в различните години, zcezbpm е казал правилно. Случвало се е и юли месец да се кара по някой улей, доста прилично. Но като цяло след май месец не става за пантене, по-скоро ходене с отделни елементи за котки и пикел.

- Инвентар(екипировка за катерене) зависи от това, дали смяташ целенасочено да катериш или просто да можеш да се придвижваш по маршрут. Ако смяташ целенасочено да се катериш, за лятно катерене е добре пълен комплект клеми(nuts), френдове - всякакви, аз, когато съм ползвал най-често са били между 1 и 4 размер(на Kong от всички марки). Може да посетиш climbingguidebg.com - там има супер як гидовник за почти всички катерачни обекти.
Ако мислиш просто за преминаване по пътеки и ръбове - лятно време голяма част от тях нямат нужда от осигуровка(все пак зависи, къде се зачукаш), а друга част имат метални въжета, за които има смисъл да се държиш само в много лоши условия или мокра скала. Ако специфично не търсиш трудно минаване нивото винаги е под 4 по UIAA. За маршрутите от "специфични въпроси" даже 3-ка по UIAA няма да намериш.

- Не мисля, че в планините някой ще ти направи проблем, че си сама жена. Може, ако решиш да спиш покрай някое село с преобладаващо колоритни жители, да имаш проблеми, но това и 10 души да сте пак бихте го имали - демек НЕДЕЙ да палаткуваш покрай села и покрай пътища, откъдето случайно може да мине пиян местен, който да ти прави проблеми.

- Лятно време трябва да се гледа прогнозата и да ѝ се вярва максимум 3 дни напред. Стандартното е - сутрин е по-добро времето, отколкото следобяд.

- Важни номера - 112(за целият Европейски Съюз), ПСС - има ги на този сайт. Препоръчвам директно на тях да звъниш, защото съм ставал свидетел на големи гафове от страна на операторите на 112(пратиха полиция на Алеко, да глобява паднал моторист, а то просто един възрастен турист беше паднал и си беше навехнал крака). На документи има и други планински спасителни служби, на практика - не. Има функциониращи АСО и УАСО - (Университетски) Аварийно Спасителен Отряд, но като цяло 112 към ПСС ще те насочи, защото на АСО-тата им е по-обща дейността, не е толкова специализирана.

Специфични отговори:

- 7-те езера - Боровец : по билото на планината няма грижи да се движиш. Ограничената зона започва няколкостотин метра под билото. Предвиди си повече от 5 дни, в зависимост от тежестта на раницата и снежните условия може и до 9 дни да го добуташ.(спане на 7-те езера, на х. Мальовица, на заслон Кобилино бранище, на х. Рибни езера, на палатка под Ковача, където има супер яката рекичка с каменни скулптури и е много магично място за спане, на заслон Ледено Езеро, в Боровец) Преди края на юни задължително котки и пикел в раницата. Преди края на май може и да става за панти, но зависи от годината.

- Яворов - Банско(по билото) - става и за един ден, ама ще е много дълъг ден. Ако има сняг може да затъваш яко на места. Задължително котки и пикел до края на юни поне.

- Муратов - Дженгала - ПолежанЧаст от маршрута съм го минавал лятно време - 3 дни е ОК(в зависимост от темпото), минаването е ОК. Ако има сняг удвои времето за преминаване, защото ще има доста технични моменти. И отново: Задължително котки и пикел до края на юни поне.

- Ком - Емине с колело е екстра, карал съм по не-малка част от него. На места ще се наложи да носиш колелото, но не са толкова много тези места. В зависимост от темпото можеш за 10-ина дни да го направиш. Най-тегаво е в централната част на Стара Планина, Вежен и Козя стена, след това между Малък Купен и Жълтец. Останалото е караемо - бутаемо(отново - зависи от нивото на колоездача).

лиа.жечева
Мнения: 4
Регистриран на: пет дек 30, 2016 10:55 pm

Re: Въпроси за Българските планини

Мнениеот лиа.жечева » ср май 03, 2017 2:52 am

На zcezbpm: Благодаря ви много!!! За всичко. Вашия подробен отговор много ми помогна - особенно снимките за да придобия представа как изглеждат нещата Май и нататък по планините около Пирин/Рила. Също прогнозите, супер картите (и маршрутите които са на същия сайт:)), лика към сайта с всички хижи и заслони, и вашият блог с многото супер снимки от Ком-Емине са страхотни. Също ГПС-а с водата, бирата и пържолите е СУПЕР! Много забавно разказваш. Доста се смях на всичко: Особенно на "Адски е трудно да ходиш разкрачен и да минаваш по 56км на ден" и на "Две теленца гледаха уплашено.Сладки ходещи пържолки." и "Тези стада нямат работа на туристическите пътеки[...]Има го някъде в наредбите това. Опитайте се да спорите с бик на който тъкмо му идва силата и само гледа с кого да се пребори." Също и на "водата преди Агликина поляна [...] става за пиене с вероятно осиране за хора с по-калпави стомаси." :)
Тук през лятото също съм част от планинските спасители за ултра-маратони като 120 мили/ 200км-трови състезания и състезателите са такива като теб направени от желязо и като знам как им изглеждат краката и общите системи* след състезанието, БРАВО на краката ти и упоритоста ти.
*неща като обезводнение, обезсоление, различни стадий на слънчев удър, и драстично загубване на килограми (10,15% от тяхното тегло за 20-30 часа)

На djogobg: Също много ти благодаря за всички отговори!! Плана е да положа всяко усилие да си намеря поне някой с който да ходя. .....И на тази тема, какви са ви плановете за лятото? :р Или, познавате ли някой друг или някои други които също да могат да карат планинско колело, да се катерят/вървят, и биха се навили за идейте ми? Ще съм в БГ за 2 месеца, от 5ти Юни до 1ви Август.

Радвам се че маршрутите (по билото, за всички; може да ти пратя гпс трак-а по който мислих да ходя?) са 3-4 по UIAA. Свикнала съм да нямам обхват дори и на ски курортите до града тук, та е хубаво че в БГ обхвата е повече. Благодаря че ме светна за различните застраховки! Също мерси за гидовника, и съветите ре: инвентар! Целта е по скоро да се изкача по планините и ако не трябва инвентар и въже, супер :) Така или иначе ще ги донеса де, но се радвам че не е толкова техническо по билото и че за там няма да ми трябват.

За всеки отговорен въпрос мисля че имам по още 2 нови.....
За Ком-Емине:
Кучетата по Ком-Емине.... звучат зле. Също както и някои от хората които се срещат. Четох друг поход на мтб-бг.ком с колело за около 12 дена (+/-аварийни дни) и там не споменаха кучетата, също и палаткуваха но не разказаха нищо за бълхи/кърлежи/комари и т.н. От снимките изглежда че повечето е през планински треви. Кърлежите в БГ често ли причиняват Лаймска болест както тук?
На zcezbpm, имаш ли ГПС - от целия маршрут по който мина за Ком-Емине? Четох доста походи където хората се объркват и понеже ти го мина по 'правилен' начин без да се губиш, бих оценила да го видя/повторя :)
Чудя се също дали на маршрутките (София-Берковица, Емона-Варна) можеш да се качиш с колело ако някой знае.
За хижите, на снимките те изглеждат огромни и изобщо не това което си представях като си мислих 'хижа'! Повечето ли са такива? Питам в смисъл, всички заключени ли са, имат ли стени, трябва ли да ги изкопаеш през зимата, и може ли спокойно да се спи на земята в тях (или е опасно от вируси от мишки, примерно [Hantavirus] тук)? Тук нашите 'хижи' са по скоро беседки или заслони. Изненада беше да чета че хижите 1) имат течашта вода 1.5) има хора и 2) че тези хора правят и продават храна в тях! Сигурно не е точно така но звучи сякаш просто се обаждаш и има хижар който да е там :О.
През Юни, има ли сняг по Балкана? Четох за друг поход през Юни и само казваха че много валяло дъжд но не споменаха сняг.

За останалите:
По планините има ли автоматични станций за времето с данни онлайн? Като да можеш да видиш какви са били температурите или валежите през предишните седмици/месеци?
Не знам как се превежда точно, и не съм успяла да ги намеря он-лайн; но случайно да има 'снежни възглавници'? Те са сенсори на земята който по тежест и с камера измерват колко сняг има и колко е гъст снега. Използват ги за да измерват риск от наводнение при бързо разтапяне тук, и отделно имат и бидони да измерват валеж, и също мерят температура и вятърна посока и сила.

Има ли общи къмпинги където да можеш да срещнеш хора? Примерно из дадената част от гората за палатки, често има някоя централна маса и там се събират повечето катерачи/алпинисти и лесно можеш да намериш с кого да катериш ако нямаш с кой. Има ли такива из Боровец или Банско? За Ком-Емине изисква повече планиране, но примерно за Яворов-Банско не баш толкова.

Как е снега тази година? Нормален, по малко от нормално, повече? Тук имаме 1.5м на 1000м, 6.2м на 1500м (често височината на замръзване е към 1200м), и 7+м на 2000м+ и по ледниците и по северните склонове ще е там чак до следващата зима (Октомври); Как беше зимата в БГ? Колко сняг има сега примерно на 1500м/2000м?

Ре: колкото дни сметнах за всичко:
7те езера - Боровец значи ще му дам 7 дни, понеже в GoogleEarth също не бях сметнала точно до къде има път към Рилските езера и добавих още 5-6км до с.Паничище.
Темпото ми не е от най-бързите. С раница и всичко за нощувка или нощувки и ако не бързам, със ски, e горе долу 1час/500м/4км, 4часа/10км/1200м и нов сняг. Катерейки се 5часа/5.8-5.10а/600м. На колело е 45мин/7км/500м или 2.5часа/19км/800м. Ходейки е 1час/800м/3км. По 10-20км на ден и 1000-1500м на ден е тотално поносимо, и ако бързам за някъде може и по бързо да действам :) Това казано, знаейки планините, мислите ли че реалистично съм оценила колко дълго ще ми отнеме?
Мисля че за 2 месеца би станало повечето от плана стига времето да е ок. И да намеря някой за Ком-Емине. Горе долу го смятам 2 седмици Ком-Емине с колело, една 7те-Рилски езера-Боровец, и една за Яворов-Банско + Вихрен-Конарево.

На atanasovtr: Опитах се да отговоря но все още не ми е разрешено да пиша съобщения понеже съм 'нов потребител' та - ще съм в БГ за 2 месеца, и съм в 20те ми. Всички отговори, мнения и съвети са добре дошли :)

djogobg
Мнения: 18
Регистриран на: пет дек 11, 2015 5:45 pm

Re: Въпроси за Българските планини

Мнениеот djogobg » чет май 04, 2017 10:57 am

Здрасти,

Автоматични станции има тук-таме, но не и за снежна покривка. То и сняг не остана - на 1500 няма никакъв, на 2000 вече чезне. Над 2000 по южните склонове е практически некараемо. По северните можеш да си намериш някой хубав улей. Моята препоръка - не взимай ските, но в зависимост от маршрута може да се наложат котки.

Кучетата - или салам/кренвирш, или спрей за мечки - продават се по ловджийските магазини тук... имат обхват 4-6 метра.

Общи къмпинги... Под хижа Вихрен има много яка кръчма и огромна поляна, на която е разрешено да се опъва палатка - там се събират доста хора лятно време. Около хижа Грънчар също може да се опъне палатка и има бая народ през лятото. Като цяло около хижите може да има палатки. Може да ти искат и такса. На хижа Рай на Стара планина също има бая палатки. Не бих оставял скъпи неща в палатката, може би само чувал и шалте бих рискувал. Имай предвид, че където има много хора ЗАДЪЛЖИТЕЛНО има и пияни компании, които ЩЕ вдигат шум до късно.

http://weather-webcam.eu/webcams-from-m ... ia-na-jivo - ето едно място за уеб камери от доста места по планините. Можеш да добиеш доста добра представа за обстановката.

За планове ще ти пиша на лично, но като цяло само на някоя хижа може да се засечем или на катерачен обект. За луди глави, които могат да се навият - climbingguidebg.com или mtb-bg.com - там във форума все ще се намери някой ентусиаст

zcezbpm
Мнения: 54
Регистриран на: съб дек 12, 2015 11:47 am

Re: Въпроси за Българските планини

Мнениеот zcezbpm » пет май 05, 2017 9:10 pm

лиа.жечева написа:За всеки отговорен въпрос мисля че имам по още 2 нови.....
За Ком-Емине:
Кучетата по Ком-Емине.... звучат зле. Също както и някои от хората които се срещат. Четох друг поход на мтб-бг.ком с колело за около 12 дена (+/-аварийни дни) и там не споменаха кучетата, също и палаткуваха но не разказаха нищо за бълхи/кърлежи/комари и т.н. От снимките изглежда че повечето е през планински треви. Кърлежите в БГ често ли причиняват Лаймска болест както тук?
На zcezbpm, имаш ли ГПС - от целия маршрут по който мина за Ком-Емине? Четох доста походи където хората се объркват и понеже ти го мина по 'правилен' начин без да се губиш, бих оценила да го видя/повторя :)
Чудя се също дали на маршрутките (София-Берковица, Емона-Варна) можеш да се качиш с колело ако някой знае.
За хижите, на снимките те изглеждат огромни и изобщо не това което си представях като си мислих 'хижа'! Повечето ли са такива? Питам в смисъл, всички заключени ли са, имат ли стени, трябва ли да ги изкопаеш през зимата, и може ли спокойно да се спи на земята в тях (или е опасно от вируси от мишки, примерно [Hantavirus] тук)? Тук нашите 'хижи' са по скоро беседки или заслони. Изненада беше да чета че хижите 1) имат течашта вода 1.5) има хора и 2) че тези хора правят и продават храна в тях! Сигурно не е точно така но звучи сякаш просто се обаждаш и има хижар който да е там :О.
През Юни, има ли сняг по Балкана? Четох за друг поход през Юни и само казваха че много валяло дъжд но не споменаха сняг.1 За кучетата. Ще се повторя, но ....веднъж на няколко години в България някой бива разкъсан и частично изяден от кучета. Става дума за домашни кучета пазачи или овчарски. Последния случай беше мисля преди година -две . Някаква баба в Родопите отива от една махала в друга и овчарските кучета я разкъсват и изяждат част от нея. Звучи зловещо като в хорър филм, но се случва веднъж на петилетка. Аз самият съм имал десетки случаи на нападение и едвам съм се отървал и затова ходя добре въоръжен, е въоръжен с кучешки бисквитки, ама все пак си е нещо. Разбира се и нож на една ръка разстояние за в случаите, когато бисквитката не подейства.

2 За бълхите. Хапали са ме бълхи в две хижи, една в Рила и една в Стара планина.И мишки са ме лазили в един заслон.

3 Кърлежи. Не се притеснявай за Лаймската болест. Притеснявай се за Кримската хеморагична треска . Годишно в България умират 7-8 човека от нея.

4 Трак. Не ти трябва трак макар че ти намерих един велосипеден заради велосипедните врътки които улесняват живота . Дай ми мейл на лични да ти го пратя. Ако имаш въпроси по трака ще ти кажа с кого да си кореспондираш от мотобайк форума. С човека дето ми прати трака де.От Кашана до Ботев трака е пешеходен, защото там няма много вариации за колело и човекът е ходил пеш там, но останалото е каране. Само запомни, че първия ден след Петрохан човекът в тъмното вместо да мине по марките е решил да изпробва някакъв път който го извежда на гара Бов. Не тръгвай по този път!!!! Около Бутора също се е объркал макар да не му е първото минаване. Това е лошото на траковете че понякога човекът дето е минал и записал трака може да се справи лесно като си види грешката, но ти може да се поставиш в опасна ситуация...............Общо взето караш по картата на бг маунтайнс. Дал съм ти линк в предния си коментар откъде да я изтеглиш.Нали знаеш че има и места където се катериш и слизаш по въжета и колелото е зор да се носи от там, защото трябват и двете ръце?

5 Хижите. Виж в пътеписа ми линка където съм описал с по две-три изречения от коя хижа какво да очакваш по Ком Емине.Ситуацията се мени непрекъснато.Между другото има и хижи с банкомат. :)

6 Снегът юни месец по Балкана. За началото на юни съм дал линк за снимки в предния си коментар, но тези снежни петна не са проблем да се заобиколят по зимните марки а и те са само около районът на Ботев в разните улеи и по-усойни места. Няколкото снежни петна които са в района на Ботев в началото на месеца, в края на месеца,а дори и още в средата на месеца няма да ги има .За Рила и Пирин е малко по-различно.Разликата между това което става около Ботев и в по-високите планини като Рила и Пирин е един месец разлика в изчезването на снежната покривка.

7 За безопасността по Ком Емине. Тъй като това е маршрут по който не всичко е планина ще попаднеш и на банди *индианци*, които работят по тези места. Някои са боровинкаджии, други дървари като вероятно и секат незаконно, други са кравари....но общо взето не всички са читави. Двама мои колеги и познати които са правили самостоятелно и по различно време прехода са били на косъм от това да ги оберат, дърпали съм и разни неща от екипировката в опити да ги вземат, но не са посмели да ги оберат.Не ти препоръчвам ходенето сама по този маршрут.

8 Питай в мотобайк форума как да си предвижиш колелото до Петрохан. http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f ... start=1230

лиа.жечева
Мнения: 4
Регистриран на: пет дек 30, 2016 10:55 pm

Re: Въпроси за Българските планини

Мнениеот лиа.жечева » ср май 17, 2017 12:00 pm

На djogobg и на zcezbpm: Благодаря отново много за всички отговори!! :) Де да бях проверила форума по рано, не очаквах хич че след 5 месеца пак ще ми отговорите :)

Камерите са супер! Мерси много. Особенно тези покрай Банско и Боровец по пистите са много информативни. Тук над 900м вчера наваля 32см сняг и е хубаво че поне в БГ се топи :) Хората в фб-групата също качват много супер снимки и доста помага.

За кучетата и общо взето всичко опасно и живо, аз имам спрей за мечки понеже са навсякъде, но не мислех да го нося та мерси - ще го взема. Сигурно и салами/суджук ще нося, но по скоро за мен, че тук няма такива като в БГ и смятам да живея на това и боза (която също я нама) :р...За Ком-Емине доста се колебая понеже звучи все по рисково :/ zcezbpm, много беше мило че пита от мое име в мтб-форума :))
Пробвах се и на двама ви да ви пиша но все още ми казва: "Съжаляваме, но не Ви е разрешено да използвате тази функция. Възможно е да сте регистрирали скоро и ще трябва да участвате по-дълго за да можете да използвате тази функция."
Но както и да е, мисля че само вие двамата четете този форум така или иначе, та емайла ми е lea.zhecheva@hotmail.com (нямам Skype) и също може и по фб съобщение. На трака все бих се радвала, дори и да съм полу-решила да не карам целия мяршрут а да изходя само части покрай Карлово и роднините ми там. Хем да видя как е за следващ път преди да помъкна колелото :). За скалите - добра новина е че има въжета!

Направих тракове като за back-up на картата за маршрутите из Рила и Пирин. Все още имам да начертая пътеките изход за всеки ден ако нещо стане но за сега това са:
https://drive.google.com/file/d/0B_juQX ... WluaDkzZHM (Рила, 7те Езера-Боровец)
Спесифични въпроси: Как е ходенето около Злият Зъб, и Купените до Страшното Езеро? Смисъл, има ли пътека по билото, и също, скалите стабилни ли са? От преди помня че каза че няма 5ти клас но по снимките изглежда стръмно на части и се чудя дали непременно да нося каска ако много падът камъни всяка пролет или ако е обходено и всичко което е щяло да падне е паднало.
Също разбрах че имало лифт до хижа 7те езера! Не че ще го взема, но означава ли това че има маршрутки до някъде освен Овчарци? Мислех да почна от там именно понеже има маршрутка до селото, а не намерих нищо до Паничище и по нагоре.
И последно, да стоиш в заслон безплатно ли е?

https://drive.google.com/file/d/0B_juQX ... UIzZUZBYTg (Пирин, х.Вихрен-Банско)
https://drive.google.com/open?id=0B_juQ ... 0lTZVFLem8 (Пирин, х.Яворов-х.Вихрен)
Още въпроси...приемливо ли е да заговориш/сприятелиш хората по хижите, особенно тези с коли и да питаш дали е възможно като на стоп с тях да се върнеш до града? Примерно, от Яворов до Банско, или Вихрен до Банско? За сега никой не е отказвал колкото и да мириша и да съм некъпана, но по принцип питам такива въпроси по черните пътища тук а не до цивилизовани хижи. Та се чудя дали изобщо бива или е неприлично...

Траковете са за Google Earth но лесно мога да ги направя на .gpx ако имате предпочетания и не можете да ги видите.
Та, благодаря отново предварително :) Ако имате коментари или съвети за траковете, ще се радвам да ги чуя.

zcezbpm
Мнения: 54
Регистриран на: съб дек 12, 2015 11:47 am

Re: Въпроси за Българските планини

Мнениеот zcezbpm » ср май 17, 2017 8:21 pm

лиа.жечева написа:Спесифични въпроси: Как е ходенето около Злият Зъб, и Купените до Страшното Езеро? Смисъл, има ли пътека по билото, и също, скалите стабилни ли са? От преди помня че каза че няма 5ти клас но по снимките изглежда стръмно на части и се чудя дали непременно да нося каска ако много падът камъни всяка пролет или ако е обходено и всичко което е щяло да падне е паднало.
Също разбрах че имало лифт до хижа 7те езера! Не че ще го взема, но означава ли това че има маршрутки до някъде освен Овчарци? Мислех да почна от там именно понеже има маршрутка до селото, а не намерих нищо до Паничище и по нагоре.
И последно, да стоиш в заслон безплатно ли е?

https://drive.google.com/file/d/0B_juQX ... UIzZUZBYTg (Пирин, х.Вихрен-Банско)
https://drive.google.com/open?id=0B_juQ ... 0lTZVFLem8 (Пирин, х.Яворов-х.Вихрен)
Още въпроси...приемливо ли е да заговориш/сприятелиш хората по хижите, особенно тези с коли и да питаш дали е възможно като на стоп с тях да се върнеш до града? Примерно, от Яворов до Банско, или Вихрен до Банско? За сега никой не е отказвал колкото и да мириша и да съм некъпана, но по принцип питам такива въпроси по черните пътища тук а не до цивилизовани хижи. Та се чудя дали изобщо бива или е неприлично...

Траковете са за Google Earth но лесно мога да ги направя на .gpx ако имате предпочетания и не можете да ги видите.
Та, благодаря отново предварително :) Ако имате коментари или съвети за траковете, ще се радвам да ги чуя.

Не знаех че може от Овчарец да се стигне с маршрутка до езерата. :) .......................................................................................................................................................Стига се до езерата или по-точно до долния край на лифта от Сапарева баня или с маршрутка(20 юли) или с такси или пеша, а до Сапарева баня се стига с автобус от Дупница за около 2лв, който тръгва от жп и автогарата, които са едно и също http://www.kade.si/#map=15/2589733.19/5203512.92/0 ......................................................................................................................................................Значи в тази мутренска част на Рила маршрутките които тръгват от Сапарева баня реално се пускат към средата на юЛи, около 15-20 юли защото тогава тръгват летните туристи и падат пари от тях. Тогава машрутките вървят през 5 минути и няма разписания. На ден и до 15 хиляди са стигали хората.. През останалото време не правят курсове въпреки че уж имат разписание и са длъжни да го правя, защото взимат пари и имат договори с общината.През останалото време ще видиш на центъра на Сапарева баня там откъдето уж трябва да тръгват маршрутките към езерата единствено едни здрави момчета с джипове които те кандърдисват да те извозят за 50лв. до хижата горе. ......................................................................................................За да нямаш дертове се обаждаш на единственото такси 0899 363 982 или 0898 653 208. Зимата ме закара за 16 лв до началото на лифта, лятото като се юрнат тълпите не знам, но мисля че ще е по-скъпо. Лифта май не работи в понеделник, спестяваш си час и половина с него до хижата. Може и от други места да се мине пеша де, ти си решаваш.Може и на Зелени преслап да те остави таксито и от там през х.Скакавица пеша нагоре...варианти много. .......................................................................................................................................................Това е разписанието на автобусите от Дупница до Сапарева баня, а от там до лифта под езерата с такси или 5 часа ориентировъчно ходене като някъде е по шосе и е опасно защото няма банкет а шосето е тясно и с завои и не се вижда и може някоя колая да те отнесе, затова таксито е по-добрия вариант от ходенето там. https://goo.gl/photos/kw7S8fMwbE1fVk2VA .................Сапарево всъщност е село в което няма да ходиш и е след Сапарева баня, но ще питаш в автобуса къде да слезеш. ........................................................................................................................................................За ходенето от Мальовица до Страшното ако няма да катериш разни опасни места като Злият зъб, а ще го заобикаляш си има нерегламентирана пътека която е във възможностите на всеки средностатистически турист. Има едно по-опасно място на 200м преди Орловец, където има един праг висок 2.30м пред който има много малка и наклонена към пропаст площадка. http://www.kade.si/#map=17/2603170.88/5186761.37/0 ....................................................В хубаво време съм го слизал този праг и не е голям проблем дори за аджамия турист, но си изтървах раницата там. Все пак ако човек се изтърве ще се утрепе. Тук съм описал и има много снимки от маршрута и на раницата ми. http://zcezbpm.blogspot.bg/2013/09/2012_2723.html ..............................................................................................................Спането в заслоните е абсолютно без пари и няма проблем да поискаш някой да те вземе на стоп. И вземи си сложи на гпс-а планинарската карта...........................................ТРАКА ТИ ГО ПРАТИХ НА МЕЙЛА.

bani4ka
Мнения: 3
Регистриран на: нед май 21, 2017 11:59 am

Re: Въпроси за Българските планини

Мнениеот bani4ka » нед май 21, 2017 12:04 pm

лиа.жечева написа:Спесифични въпроси: Как е ходенето около Злият Зъб, и Купените до Страшното Езеро? Смисъл, има ли пътека по билото, и също, скалите стабилни ли са? От преди помня че каза че няма 5ти клас но по снимките изглежда стръмно на части и се чудя дали непременно да нося каска ако много падът камъни всяка пролет или ако е обходено и всичко което е щяло да падне е паднало.


Каска едва ли ще ти трябва ако се движиш само по билото, но 20 метра въже и няколко примки никога не са излишни в раницата за бързо рапелче ако заседнеш на някой скален праг.. Ако не ти потрябва винаги можеш да си сушиш прането на хижата после на въжето ;) Особено между Злия зъб и Орловец не е лошо лека осигуровка ако е хлъзгаво и мокро.

лиа.жечева написа:

https://drive.google.com/file/d/0B_juQX ... UIzZUZBYTg (Пирин, х.Вихрен-Банско)
Траковете са за Google Earth но лесно мога да ги направя на .gpx ако имате предпочетания и не можете да ги видите.
Та, благодаря отново предварително :) Ако имате коментари или съвети за траковете, ще се радвам да ги чуя.


Като гледам си решила да ходиш по билото на Стражите. Там също не е лошо да имаш късо въже. Ето филмче как изглежда по билото:
https://www.youtube.com/watch?v=Ci7T-YTi8Rs


Върни се в “ПСС - Въпроси и Отговори”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта