Казвам се Лиа, и живея в Канада от както бях в 4ти клас (та предварително се извинявам за правописните ми грешки). Не съм се връщала в България често понеже трябваше да работя през времето когато не бях в училище, и знанието ми за Българските планини е доста малко, но за идващото лято съм спестила достатъчно да не работя и да се върна за 2 месеца. Освен роднини, много искам да видя и нашите планини

Тук съм планински спасител в ски курорт, и през летата строя пътеки за планинско колоездене. Отделно от ските, и колелетата също се катеря. Изкачвала съм доста от планините в този край на света и умея да се справям, да навигирам и общо взето да се грижа за себе си; За сега нямам с кого да ходя иии имам доста въпроси за който не съм успяла да намеря отговор на нета.
Общти въпроси...
- Кои са добри компаний които да застраховат за планинско катерене (multipitch trad, sport, alpine), планинско колоездене, и каране на ски (с кожи) (ski touring)?
- Горе долу, колко сняг има около 2000м и 2500м през Май, Юни, Юли и Август? Примерно на Вихрен, Бански Суходол или Пирин? (т.е. да си нося ли ските, кожи и железни стяги (crampons), пикел (ice axe) и т.н. (не съм сигурна за превода..))?
- Какъв rack (екипировка за катерене?) бихте препоръчали да донеса? (Мисля че се казват примки, френдове и клеми). Примерно тук редовно използвам по големите размери френдове но 95% от времето се катеря на гранит и пукнатини (crack climbing) а не на мрамор/карст.
- От 1-10, колко е добра идеята да пътувам сама? (10=не трябва да се тревожа за никаква опасност от хора, 1=100% ще имам проблеми ако съм само момиче)
- Как е времето през лятото в планините? Често ли има бури по обед с гръмотевици и т.н.?
- Някой има ли опит с inReach в България? Към кого се прехвърлят сигналите, и кои са важни номери които трябва да знам ако нещо се случи? Има ли различни спасителни служби за Рила/Пирин и т.н. или е една обща организация?
Спесифични въпроси...
- Някой има ли опит с поход от 7те Рилски езера --> Мальовица - Голям Купен - Мечит - Водни Чал - към Рибните езера - около язовира към Ковач - до Марица, Манчо - Мусала - Алеко до Боровец?
Около 60км е, с +/- 4500-5000м. ~5 дни.
Има ли регулаций на земята понеже е близо до язовир? Може ли свободно да се премине по този маршрут?
- Някой има ли опит с поход от хижа Яворов --> Албутин - Разложки Суходол - Баюви дупки - Бански Суходол - Кутело - Вихрен - Хаойвати връх - надолу до пътя.
Около 15км, с +/- 1800м. 1 ден.
Свободно ли може да се преминава през резервата и по този маршрут?
- Някой има ли опит с поход пак близо до Вихрен, от края на пътя --> Муратов връх - през Бъндеришка порта - Спанополски чукар - Дончови караули - Бъндеришки чукар - Голямата страна - Превалски чукар - Мозговишка порта - Момин двор - Дженгал - Малък Полежан - Полежан - Стражите - Каймакчал - Орлови скали - Конарево - по пътеката до края на пътя който е до до Конаревката река?
Около 30км, с +/- 2700м. 3 дни.
*Пак, може ли свободно да се преминава през различните резервати?
- Някой има ли опит с похода от връх Ком до нос Емине, но с колело?
Благодаря предварително!