Здравейте,
идното лято 2018 ми предстои ходене в Казахстан за изкачване на връх Хан Тенгри. Започнах подбора на екипировката и най-напред разбира се разглеждам вариантите за обувки. Пробвах Scarpa Phantom Tech в basecamp и ми беше удобна. С оглед на това, че върхът е един от най-северните 7-хилядници, т.е. с изключително сурови условия (сравнявани дори с условия на 8-хилядници) въпросът ми е дали някой е ползвал или има отзиви от познати за тази обувка за подобни експедиции?
С пожелания за хубава зима!
Мнение за обувки Scarpa Phantom Tech
Re: Мнение за обувки Scarpa Phantom Tech
Според скромното ми мнение тази обувка не е за експедиции на 7000 метра. Трябва нещо с по-високи вградени гети. Например:
LOWA Expedition 8000 Evo Rd
La Sportiva Olympus Mons Evo
Scarpa Phantom 8000
The North Face Verto S8K
Millet Everest GTX
LOWA Expedition 8000 Evo Rd
La Sportiva Olympus Mons Evo
Scarpa Phantom 8000
The North Face Verto S8K
Millet Everest GTX
И аз стигнах до същото заключение и се насочих към тройни обувки с вградена гета.
Теоритично и с по-ниски обувки може да мине номера, ето едно видео от Хан Тенгри, където един от катерещите е с La Sportiva Spantik https://www.youtube.com/watch?v=8_WWLzrLFNc. Обаче ако трябва да се бие партина трябват гети, а слагане на гети при -20 градуса е мъчна работа. Сега е времето за избор, за да може да се пробват зимно на Вихрен например. Успех!

Върни се в “ПСС - Въпроси и Отговори”