ДАННИ от станции в Западна Стара планина

Rosen_Talov

Re: ДАННИ от станции в Западна Стара планина

Мнениеот Rosen_Talov » съб фев 06, 2016 12:41 pm

zcezbpm написа:
zcezbpm написа:
zcezbpm написа:За хижите предполагам едва ли ще е възможно да се дават сведения на три часа. Може би е по-добре въобще да не се публикуват данни ако ще са един път през деня, примерно хижа Тъжа в 8:30 часа в петък 05.02. Заблуждаващо е. Пише че било тихо, тоест без вятър, но на два километра преди Смесите в гората уж на закрито преди обяд като вървях към хижата, поривите на вятърът щяха да ми извадят зъркелите. Без ски маска(очила) беше невъзможно за ходене.
Освен това...предполагам че искам много, но ...снегът бил еди колко си сантиметра.Това не носи много информация. То и един метър може да е снега и да не е проблем, но днескашните мизерни 30см на въпросния Русалийски проход бяха мазохистични за минаване. Снегоходките вместо 2 кила след няколко крачки тежаха двадесет :D и снегът замръзваше на секундата и нямаше разбиване. Само с пикел можеше да се махне. Свалям снегоходките и след няколко крачки пак съм все едно на кокили.

Иво, няма как да получаваш актуална информация за теренната и метеорологична обстановка в реално време. Има прогнози, които са достатъчно точни когато са за идните 24-48 часа. Има в интернет пространството телефони на почти всички хижи. Когато тръгнеш към дадена хижа може да се обадиш и да ти дадат актуална информация за моментната обстановка в района. А за състоянието на снежната покривка можеш да си правиш изводи от температурата на въздуха.

Поздрави,
Последна промяна от Rosen_Talov на съб фев 06, 2016 3:22 pm, променено общо 1 път.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.

zcezbpm

Мнениеот zcezbpm » съб фев 06, 2016 2:06 pm

Rosen_Talov написа:
Иво, няма как да получаваш актуална информация за теренната и метеорологична обстановка в реално време. Има прогнози, които са достатъчно точни когато са за идните 24-48 часа. Има в интернет пространството телефони на почти всички хижи. Когато тръгнеш към дадена хижа може да се обадиш и да ти дадат актуална информация за моментната обстановка в района. А за състоянието на снежната покривка можеш да си правиш изводи от температурата на въздуха.

Поздрави,

Росен Талов

Е, не може ли човек малко да помечтае. :)

Rosen_Talov

Мнениеот Rosen_Talov » съб фев 06, 2016 3:22 pm

zcezbpm написа:Е, не може ли човек малко да помечтае. :)

Е, мечти...
Ако искаш да чешеш пръстите по клавиатурата ще пусна тема "Лафче" и там ще си говорим за вселената, птичките, снега под снегоходките ти и вятъра в очите ти :)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.

zcezbpm

Мнениеот zcezbpm » съб фев 06, 2016 6:44 pm

Rosen_Talov написа:Е, мечти...
Ако искаш да чешеш пръстите по клавиатурата ще пусна тема "Лафче" и там ще си говорим за вселената, птичките, снега под снегоходките ти и вятъра в очите ти :)

Не сме по темата, ама......
Незапознатите няма как да разберат майтапа за вселената, хавлията, 42....и Лафчето, ама ние си знаем. :):)
Иначе идеи за теми имам, но вие от ПСС ще трябва да ги запълните със съдържание.
Примерно преди време някой, по спомен май беше ти, даде идеята за *практични съвети при ходене в планината* по повод някаква глупост направена от пишман турист(май бях аз).
Такива теми и други подобни искам да има, а и ще спестят работа на ПСС за в бъдеще. Малко профилактика не е излишна.
Хората слушат и изпълняват ако източникът на информацията е някой с авторитет, просто трябва малко да се раздвижите. Всеки да си хване една тема като тази въпросната по-горе, нещо за екипировка изборът на която винаги ще е актуален , нещо за отделните планини...една темичка за зимни маршрути в Стара планина с описание снимки....маршрути на по известните върхове, че Аспарух тотално я е пренебрегнал и няма откъде да се черпи инфо за зимните пътеки до хижи и върхове.....и форума ще се напълни с полезно информация . Така на самотек форумът няма да се развие, поне не толкова колкото заслужава един подобен форум. А това дето има функция да отбелязваме другите регистрирани като *приятели* или *врагове*...ами не мога да реша да се смея ли да рева ли. :) Фейс бук ряпа да яде.:)

atanasovtr

Мнениеот atanasovtr » нед фев 07, 2016 3:07 pm

Колеги, моля да се придържате към темата, за да може този, който търси информация да я намира по-лесно.
Не съм съгласен с колегата zcezbpm, относно информацията от хижи и станции. Основната информация е за температура, дебелина на снежна покривка, вятър. Всичко останало е следствие и всеки, който е тръгнал в планината трябва да може да прецени обстановката на база на прогнозата за времето. Няма как да се дава конкретна информация за пътеката, по която ще преминете.
Трябва да бъдем доволни дори ако получаваме 1 път на ден информация за температура, дебелина на снежна покривка, вятър.

zcezbpm

Мнениеот zcezbpm » нед фев 07, 2016 4:58 pm

atanasovtr написа: Няма как да се дава конкретна информация за пътеката, по която ще преминете.

Всъщност именно такава информация се дава :) за конкретно място и сила на вятъра(05.02.,8:30ч,вятър-х.Тъжа-тихо), но проблемът е именно в това че се дава един път на ден и само след няколко часа информацията не е актуална и буквално както в случая коренно различна от действителността.
Затова като гледам са и опитите тук за за някои места данните да се обновяват на всеки три часа.Дано да стане. За колкото повече места толкова по-добре.Един път на ден да си говорим честно, не върши добра работа.
Естествено прогнозите се гледат, но от три различни метео сайта прогнозите за вятъра се различаваха в пъти, не с малко, а в пъти за скоростта му. В такъв случай приемам че ще е верен този сайт с най-лошото време и с най-силния вятър. :)
И както казваше в стария форум един колега, всеки си има глава на раменете да си прецени докъде може да стигне безопасно. За мен това беше на два километра от Смесите и след като ми се откачиха шенкелите на краката от тежестта на налепения сняг се завъртях кръгом и обратно към гарата на селото. Не че не можеше да се изгази, но за сам човек си беше мазохизъм, а с този вятър и видимост и опасно. Един колега разправяше преди време как бил пренощувал аварийно на Смесите, а аз се чудих как при този нищо и никакъв маршрут(минавал съм десетина пъти) човек може да аварира заради едното време. Можело обаче. :)
Затова и инфото за прогнозите, станциите, обновяването на информацията ...са най-важните неща за безопасното ходене.

atanasovtr

Мнениеот atanasovtr » пон фев 08, 2016 6:11 pm

ПОЗДРАВЛЕНИЯ !
Благодаря на организаторите на сайта за това, че вече се появи и вр. Мургаш. Ще се радваме ако има информация и за дебелината на снежната покривка за вр. Мургаш, за да не се налага постоянно да звъним по телефоните.
Знам, че не е лесно и има още много работа за да се получи пълна информация по райони, но важното е информацията с всеки изминал ден да се увеличава, а не да се намалява.

emon

Мнениеот emon » пет фев 12, 2016 4:27 pm

atanasovtr написа:ПОЗДРАВЛЕНИЯ !
Благодаря на организаторите на сайта за това, че вече се появи и вр. Мургаш. Ще се радваме ако има информация и за дебелината на снежната покривка за вр. Мургаш, за да не се налага постоянно да звъним по телефоните.
Знам, че не е лесно и има още много работа за да се получи пълна информация по райони, но важното е информацията с всеки изминал ден да се увеличава, а не да се намалява.

За съжаление това са данни от ХМС, които излизат автоматично и там няма инфо за дебелината на снежната покривка.

zcezbpm

Мнениеот zcezbpm » вт фев 16, 2016 2:54 pm

kamenyakimov написа:Здравейте,
благодаря Ви за предложените линкове.Някои от тях сме публикували във ВРЕМЕТО. Конкретно за вр.Ком ще го добавим.Още веднаж - благодарности.

Линка който сте сложили за връх Ком във *Времето* е недействащ. Не сте оставили разстояние между линка за него и линка за форекаста и съответно нищо не излиза.

Ето го пак:
http://www.yr.no/place/Bulgaria/Sofia-d ... /long.html
Това е много добър сайт и става не само за Ком, а за доста върхове...В търсачката му може да ползвате и латиница и кирилица.

Rosen_Talov

Мнениеот Rosen_Talov » вт фев 16, 2016 8:51 pm

Сега мисля, че линкът за Ком е ОК.

Върни се в “ПСС - Въпроси и Отговори”